"SB" NA PRESSU; EFENDIĆ PORUČIO: "Općina Novi Grad dokazala da se mnogo toga može uraditi u Bosni i Hercegovini" (FOTO)

Kao najveći problem je naveo saobraćaj u mirovanju te je obrazložio kako bi to bilo moguće riješiti.

  • Vijesti

  • 31. Dec. 2021  31. Dec. 2021

  • 0

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SBiH) je zadovoljan postignutim tokom protekle godine u ovoj lokalnoj zajednici. Smatra da bi Bosna i Hercegovina mogla izgledati poput ove općine.

Prema njegovim riječima, Novi Grad je u snažnom zamahu razvoja. Pozvavši se na podatke Federalne porezne uprave, istakao je da je u ovoj općini 41.000 radnika po sjedištu poslodavca te da je to najveći broj u Federaciji Bosne i Hercegovini.

"Godišnji rast ovog broja iznosi 1.000", dodaje.

Kako je kazao, fiskalni promet je iznosio više od tri milijarde KM. Pozvavši se na zvanične podatke entitetske vlasti, rekao je da je lokalna zajednica kojom upravlja po indeksu razvijenosti u 2020. bila na petom mjestu, a da je deset godina ranije bila na 27. mjestu.

"To je jedan veliki rast. To su trendovi koji su značajni i rezultat su rada u svim oblastima. Naš budžet odlikuje to što više od 50 posto novca ide u kapitalne projekte. To će biti slučaj i u narednoj godini", potcrtao je Efendić i dodao da se 25 posto budžeta troši na plate i materijalne troškove Općine.

Naveo je da Kanton Sarajevo budžetom planira 17 posto novca za kapitalna ulaganja, od čega je tri posto iz vlastitih prihoda.

"Općina Novi Grad je dokaz da je bez kreditnih sredstava moguć razvoj općine", ocijenio je.

Ukazao je na to da su u proteklom periodu ostvarene investicije u iznosu od nekoliko stotina miliona KM, a izdvojio je investicije u autoindustriji.

"Ovo je dokaz da se mnogo toga može uraditi u datim uslovima u Bosni i Hercegovini", rekao je.

Kao najveći problem, piše Klix, je naveo saobraćaj u mirovanju te je obrazložio kako bi to bilo moguće riješiti.

"Problem saobraćaja u mirovanju je nerješiv ako se ne promijene propisi u Kantonu Sarajevo. Općina ne može upravljati saobraćajem u mirovanju. Tražili smo da se to omogući lokalnim zajednicama. Svi parkinzi su u vlasništvu kantonalnog Zavoda za izgradnju. Imamo ideja kako to uraditi, a to je da se za svaku stambenu jedinicu napravi jedno parking mjesto. Samo nam to trebaju omogućiti i ništa više od toga", objasnio je.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić je zaključio da bi cijela Bosna i Hercegovina mogla izgledati poput ove lokalne zajednice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...