ŽELJKO KOMŠIĆ DIREKTNO: "Kriza u BiH će biti jača; Dugo smo živjeli u atmosferi da će stranci nešto riješiti..." (VIDEO)

"Dodik će se možda zaustaviti u jednom trenutku, ako dobije neke krupne ustupke koje mu ne možemo i ne trebamo dati, a radi se o pitanju državne imovine, Oružanih snaga i povlačenju zakona o negiranju genocida", rekao je.

  • Politika

  • 01. Jan. 2022  01. Jan. 2022

  • 19

Čitaoci Oslobođenja i gledaoci O kanala za ličnosti 2021. godine izabrali su predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Lanu Pudar, najbolju bh. plivačicu.

Za Komšića je čast što je u ovakvom teškom trenutku za BiH dobio takvo priznanje, pa je građanima poručio “svjesni smo situacije, neće biti ishitrenih reakcija”.

- Moramo biti strpljivi, mudri, odlučni i uporni. Na taj način ćemo izaći iz ove krize sa jačim institucijama i stabilnijom političkom situacijom. Dugo smo živjeli u atmosferi da će stranci nešto riješiti, neće niko ništa riješiti ako sami nismo spremni, rekao je Komšić. Dodaje kako nije iznenađen nastupom pojedinih predstavnika međunarodne zajednice prema BiH.

- Vidim da je javnost šokirana. Zar je moguće da se, recimo, evropski komesar Oliver Varhelyi postavi tako? A on i sva politika koja stoji iza njega odabrali su stranu u bh. političkim odnosima, govori Komšić i dodaje da drugačiji pristup nije ni očekivao. - Jasno je da već neko vrijeme postoji taj trend kod onih političara koji nastupaju s tog konzervativnog nacionalističkog stanovišta, dok ostali koji sebe klasifikuju kao liberalne, za sad šute i zbunjeni su, kaže.

Smatra da postoji i jedan novi trend u Evropi, “koji nose zeleni, nakon dobrih rezultata u Njemačkoj, a koji ispravno prepoznaju o čemu se radi, jer je riječ o borbi sistema vrijednosti koji će vrijediti i u EU i ovdje”.

Čini se da je desničarska politika u ovom trenutku jača, mada se to klatno pomjera na stranu i socijaldemokratije i liberalnog pristupa sistemu vrijednosti. Ni Orban ni Varhelyi se neće promijeniti, a ima još zemalja koje su na tom “Orbanovom pravcu”, upozorava Komšić.

Zbog rezultata izbora u Njemačkoj očekuje da će doći do promjena, prije svega u shvatanju sistema vrijednosti po kojem cijela Evropa može da živi, a to, smatra Komšić, nije ono što zagovaraju Orban i Varhelyi.

- Kriza u BiH će biti jača nego u 2021. godini, nažalost. Nije dostigla svoj vrhunac. Svako ko se zavarava sa onom “neće valjda”, moram da ga razočaram. Dodik će ići do kraja, kao i Čović, govori Komšić, i dodaje da se ponašanje Beograda i Zagreba ne može ocijeniti kao prijateljsko.

- Dodik će se možda zaustaviti u jednom trenutku, ako dobije neke krupne ustupke koje mu ne možemo i ne trebamo dati, a radi se o pitanju državne imovine, Oružanih snaga i povlačenju zakona o negiranju genocida, rekao je.

Za Komšića nema dileme kada kaže da je Dodikov cilj rasturanje BiH, te da to odgovara političkim krugovima iz Zagreba, kao i onima koju su naslonjeni na njih.

- To je i priča o trećem entitetu, dakle realizacija onih ciljeva koji nisu ostvareni ratom. A ja nisam obavezan da radim za interese Zagreba, nego za interese svoje zemlje, ne druge, ističe.

Političari iz Republike Srpske su pod istragom zbog rušenja ustavnog poretka države, a Komšić poručuje da je sada sve upravo u rukama pravosuđa.

- Ako ne urade svoj posao, oni mogu biti ti koji su slomili državu. Da li će imati snage to pravosuđe, takvo kakvo je, da se nosi sa ovim vidjet ćemo u narednom periodu, govori Komšić, te ističe kako mu je dužnost biti optimista, ali i da kao građanin BiH želi da vjeruje da će sada pravosuđe dokazati i pokazati kako se može nositi sa situacijom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...