MITROPOLIT JOANIKIJE: "Đukanović svim silama pokušao da spriječi ustoličenje"

"Ko dobro želi Crnoj Gori treba da se zalaže da svaka vjerska zajednica uživa svoja prava", rekao je Joanikije.

  • Regija

  • 04. Jan. 2022  04. Jan. 2022

  • 1

Vlada Crne Gore treba da usaglasi tekst Temeljnog ugovora sa Ustavom i zakonodavstvom Crne Gore i dali su primjedbe koje su po mom mišljenju dobronamjerne, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

- Odnose se na neke pojmovne stvari, pravni jezik je usaglašen sa zakonodavstvom. Uz taj tekst, naši pravnici su predložili da se nešto još malo popravi i sve je dostavljeno Sinodu. Ja se nadam da će taj proces da ide dalje, da neće stati ni zbog čega. Ako smo mogli da pokrećemo inicijativu da razgovaramo sa vlastima DPS-a, mislim da tu inicijativu ne treba da prekidamo ni sada. Ugovor nam je potreban. Crkva će opstati i ne temelji se na ugovoru, ali u pravno-formalnom smislu taj dokument je važan - rekao je Joanikije.

On je u intervjuu za Radio Televiziju Nikšić kazao da svi koji su tražili da se Temeljni ugovor objelodani nisu to zahtijevali kad se pregovaralo sa drugim vjerskim organizacijama.

- Kad je potpisivan ugovor sa Rimokatoličkom crkvom to nije ni bila tema u javnosti, time se skoro niko nije bavio. Otprilike je za javnost interesantan samo ugovor sa SPC. To je povjereno rukovodstvima crkve i države, pa se nakon potpisivanja objavljuje. Ne vidim potrebu da se primjenjuje druga praksa u ovom slučaju - rekao je Joanikije.

Upitan kako nakon četiri mjeseca od njegovog ustoličenja na Cetinju gleda na taj događaj, Joanikije je kazao da su se ustoličenju radovali svi pravoslavni vjernici koji pripadaju MCP i SPC.

- Međutim iskomplikovalo se na Cetinju, ne kod svih Cetinjana, nego zbog intervencije od strane predsjednika države Đukanovića i nekih struktura moći koje su oko njega. Gospodin Đukanović je prešao granice svojih ovlašćenja i umiješao se u poslove crkve. Svim silama je želio da spriječi ustoličenje koje je osnovno pravo svih vjernika. On je htio da ponizi naš narod i nikako da odustane od te namjere. Napravilo se mnogo neprijatnosti i ružnih scena. U posljednje vrijeme se forsira paljenje guma kao neki poseban kulturni događaj. Mislim da nam to nije potrebno. Zamislite kako bi bilo da se neko usudi da neko pokuša da spriječi ustoličenje biskupa u kotorskoj katedrali. Ali eto, to se dogodilo meni, ali je Bog ustrojio da se sve mirno završi - rekao je Joanikije.

Cilj je bio, kako tvrdi, da se ponove nemile scene koje su se događale i tokom ustoličenja njegovog prethodnika Amfilohija.

On je kazao da se crkva ne miješa u poslove države i da to propisuje Ustav.

- To je jedno civilizacijsko dostignuće, i ja smatram da je to u ovom novom vremenu najbolje rješenje. Tako će najbolje i sarađivati. Ko dobro želi Crnoj Gori treba da se zalaže da svaka vjerska zajednica uživa svoja prava - rekao je Joanikije i poručio da je na djelu bila "velika diskriminacija SPC u vrijeme bivšeg režima".

Joanikije je kazao da je Crnoj Gori potreban dijalog, a ne potpaljivanje atmosfere.

- Možemo urediti ovu malu državicu, to je naša dužnost da učinimo sve što je do nas - rekao je mitropolit.

- Kad se pojave nesporazumi i optužbe, najbolje rješenje je dijalog, koliko god on bio bolan. Najbolje je kad odgovorni ljudi sjednu i razgovaraju o problemima. Moje djelovanje je javno i nemam nikakav problem da me neko kritikuje, i treba da me kritikuje, mnoge su kritike opravdane. Ne treba čovjek koji je na javnoj funkciji da se vrijeđa ako je kritikovan, jer mi služimo narodu koji ima pravo da iskaže svoje nezadovoljsto - rekao je Joanikije, prenosi  Pobjeda.me.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...