PORTAL "ISTRAGA" OTKRIVA SVE DETALJE AKCIJE "ESKOBAR": Kako su tužilac Džermin Pašić i granični policajac Rejhan Raković od hapšenja spasili kriminalca Dinu Muzaferovića Cezara?

Tužilaštvo USK-a je 6. jula formalno počelo istragu protiv NN osoba koje su održavale plantažu marihuane. Tužilaštvo BiH je predmet formiralo 14. jula. Tužilaštvo USK-a je 22. jula pribavilo naredbu za praćenje Dine Muzaferovića i drugih osumnjičenih osoba sa plantaže. Tužilaštvo BiH je 23. jula pribavilo naredbu za pretres plantaže. Tužilaštvo USK-a je namjeravalo uhapsiti Dinu Muzaferovića i druge 26. ili 27. jula. Tužilaštvo BiH i GP su, na neradni dan, 25. jula proveli akciju na plantaži i nisu uhapsili Muzaferovića.

  • Mini market

  • 05. Jan. 2022  05. Jan. 2022

  • 0

Piše: AVDO AVDIĆ

Juli je mjesec 2021. godine. Almir Pehlić Kazjanov s automatskom puškom u ruci patrolira kroz plantažu marihuane, tik uz granicu sa Hrvatskom. I ne sluti da ga fotografišu. Nakon što mu je došla smjena, odlazi do kuće svoga šefa u Velikoj Kladuši. Bos se zove Dino Muzaferović. Cazar mu je nadimak. Kuća mu je opasana visokim zidovima koje je gradila firma Brace Kendića. I narednog dana Kazjanov odlazi na plantažu. Da zaljeva usjeve i stražari. Ovo ispod je njegova fotografija. Naoružani Almir Pehlić, u šumi kod sela Radića Most, na samoj granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, čuva plantažu marihuane.

altAlmir Pehlić Kazjanov na plantaži kod Velike Kladuše (Foto: Istraga.ba)

Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona istragu su privodili kraju. Započeli su je 3. juna 2021. godine, kada su uputili obavijest  Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona da “nepoznate osobe” održavaju plantažu kod Kladuše. Općinski sud u Velikoj Kladuši je 7. jula izdao naredbu za posebne istražne radnje protiv nepoznatih osoba koje su održavale plantažu marihuane. Od tog trenutka, specijalci MUP-a USK-a su svakodnevno snimali osobe koje su dolazile. Jedan po jedan kriminalci su identificirani. Na vrhu piramide bio je Dino Muzaferović Cezar. Kantonalno tužilaštvo Bihać 21. jula od Kantonalnog suda u Bihaću traži naredbu za primjenu posebnih istražnih radnji protiv ove grupe. Dino Muzaferović zvani Cezar označen je kao organizator.

altDino Muzaferović Cezar (Foto: Istraga.ba)

“Naprijed navedeno ukazuje da je Muzaferović Dino organizirao grupu ljudi u cilju učinjenja krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238 stav 1 KZ FBiH, dok su Pehlić Amir, Darko Jovanović/Ibrahimagić Ermin, Adnan Balić i još jedno lice postali članovi organizirane grupe tako da proizvode i prerađuju opojnu drogu cannabis”, navedeno je u jednom od akata Tužilaštva USK.

alt

MUP USK-a ih je pratio i dokumentovao sve veze. Cezar je već bio poznat policijskim agencijama. Imao je česte veze sa članovima škaljarskog klana. Darko Jovanović je jedan od njih. Rođen je u Loznici i ima slovenački pasoš na ime Ermin Ibrahimagić. U tom je pasošu njegova fotografija.

altDarko Jovanović alias Ermin Ibrahimagić (Foto: Istraga.ba)

Jovanović je, uglavnom, boravio u hotelu Palace u Velikoj Kladuši, gdje su se pojavljivali kriminalci iz Srbije, Crne Gore i Slovenije. Fotografija ispod je nastala upravo u u Hotelu Palace. Ove su se osobe kasnije srele sa Darkom Jovanovićem.

alt

Ispred su bili parkirani automobili sa slovenačkim tablicama. Vlasnik jednog automobila bio je Anel Škrilj, Slovenac bh. porijekla kojeg tamošnje policijske agencije dovode u vezu sa drogom. Kockice su se postepeno uklapale. U petak, 23. jula MUP USK-a i Tužilaštvo USK su napravli plan. Policijska akcija je trebala biti provedena 26. ili 27. jula. No, neko ih je preduhitrio. U  nedjelju, 25. jula, na plantažu su upali pripadnici Granične policije BiH. Došli su po naredbi državnog tužioca Džermina Pašića koji je “preduhitrio” svoje kolege iz Bihaća.

“Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, odsjek za prikrivene operacije, 25. jula 2021. u jutarnjim satima na području Velike Kladuše, uspješno su realizirali Operativnu akciju Escobar, koja je usmjerena na razbijanje organiziranih kriminalnih grupa u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga. Tijekom operativne akcije, otkriveno je oko 6 000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju i uzgoj opojne droge marihuane, koja se distribuirala kako na unutarnjem tako i na tržištu Evropske unije. Radi specifičnosti situacije i aktivnosti prilikom realizacije, podrška Graničnoj policiji BiH pružena je i od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. Operativna akcija se odvijala pod nadzorom Tužilaštva BiH, a učestvovalo je ukupno 110 policijskih službenika. Zbog počinjenja krivičnog djela „Organizirani kriminal“ iz čl. 250 KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom „Neovlašten promet opojnim drogama“ iz čl. 195 KZ BiH i „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz čl. 238. stavka (1) KZ FBIH slobode su, zasad, lišene 4 osobe, državljani BiH”, saopćeno je tog dana iz Granične policije BiH.

Tužilaštvo BiH preduhitrilo je svoje kolege iz bihaćkog tužilaštva. Granični su policajci, po naredbi državog tužioca Džermina Pašića, uhapsili četiri osobe koje su zatekle na plantaži.

“Šta reći”, bilo je sve što nam je 25. jula prošle godine rekla glavna kantonalna tužiteljica USK-a Fadila Amidžić, nakon što smo je upitali da li je Tužilaštvo BiH, praktično, “otelo” akciju svojim kolegama iz Bihaća.

Njen kolega sa državnog nivoa, Džermin Pašić, imao je šta reći.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: J.D., rođenog 1982. godine u Loznici, nastanjenog u Zvorniku, D.M., rođenog 1989. godine u Velikoj Kladuši, P.A., rođenog 1987. godine u Kranju, Slovenija, nastanjenog u Velikoj Kladuši, S.A., rođenog 1998. godine u Velikoj Kladuši. Navedeni osumnjičeni lišeni su slobode u akciji Granične policije BiH, uz podršku SIPA-e i MUP-a USK, a mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva (u odnosu na prvoosumnjičenog), te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Mediji su uskoro objavili puni identitet. Osumnjičeni su Darko Jovanović, Murat Dizdarević, Almir Pehlić i Armin Sefić. Sud BiH im je 27. jula odredio pritvor. No, Cezar je ostao na slobodi. Stvarni vođa ove kriminalne grupe uopše nije bio meta Graničnim policijima. Štaviše, tužilac Pašić nije naredio ni pretres kuće Dine Muzaferovića zvanog Cezar.

altZidine oko kuće Dine Muzaferovića (Foto: Istraga.ba)

Vođa ove kriminalne grupe je i danas je na slobodi. Za njim, čak, nije raspisana ni crvena Interpolova potjernica. Državni tužilac Džermin Pašić “izdejstvovao” je tek raspisivanje “plave potjernice”. No, to nije nalog za hapšenje. To je samo obavijest policijskim agencijama širom svijeta da “prikupljaju informacije” o Dini Muzaferoviću.

“Osobi povezanoj sa škaljarskim klanom”, piše u sistemu Interpola.

Dino Muzaferović ima i slovenačko državljanstvo. U Ljubljani se, nakon policijske akcije sastajao sa Bracom Kendićem i Satkom Kekićem. Prema opreativinim policijskim informacija, u Kendićevim je vozilima prevožena droga. Satko Kekić je već ranije osuđivan zbog trgovine opojnim drogama.

altBraco Kendić i Satko Kekić u Ljubljani tokom oktobra 2021. godine (Foto: Istraga.ba)

Organizatora ove grupe, Dinu Muzaferovića, tužilac Džermin Pašić nije uhapsio, niti je za njih raspisao potjernicu. No, da je državni tužilac znao da je Cezar vođa ove grupe dokazuje i njegov prijedlog za pritvor. Naime, kada je Sudu BiH uputio prijedlog za pritvor nakon akcije Eskobar, Pašić je konstatirao da ovom grupom, Darko Jovanović i drugi, rukovodi osoba inicijala D.M. rođena u Velikoj Kladuši.

altDžermin Pašić: “osoba inicija D.M. organizator”

No, kako, onda, Muzaferović uopće nije obuhvaćen akcijom Eskobar? Zašto za njim nije raspisana potjernica ako je organizator?  I da li je kompletna akcija provedena kako bi Muzaferović bio spašen od hapšenja? Slična pitanja samo postavili i državnom tužiocu Džerminu Pašiću. Pitali smo ga – zbog čega tokom akcije Eskobar nije uhapšen Dino Muzaferović, zašto za osobom inicijama D.M. iz Velike Kladuše nije raspisao crvenu potjernicu, te zbog čega je odlučio akciju u Velikoj Kladuši provesti u nedjelju?

alttužilac Džermin Pašić (Foto: Screenshot)

Odgovorio nam je da – nema komentar na navedena pitanja.

“Da biste vi, po nalogu mentora imali šta dalje pisati, sa istom namjerom neosnovane diskreditacije mog rada, kao i ranije. Vrijeme će sve pokazati. Da su pitanja postavljena profesionalno, u duhu novinarske etike istinitog obavještavanja javnosti, sigurno bih odgovorio. Takva pitanja se postavljaju Tužilaštvu, a ne meni lično. Ali pošto imate nečasne namjere, tako shvatam i ovaj kontakt”, napisao je Pašić, nakon čega nas je upitio na odjel za informisanje Tužilaštva BiH.

alt

No, druge činjenice daju jasnije odgovore na naša pitanja. Prema dokumentima Tužilaštva BiH, pripadnici Granične policije su 14. jula dobili prve informacije o postojanju plantaže kanabisa u šumi nadomak sela Radića Most, koje se nalazi tri kilometra od granice sa Hrvatskom. Dakle, petnaest dana nakon što je MUP USK-a službeno formirao predmet, Granična policija BiH dobija “saznanja”. Tužilaštvo USK-a u tom je trenutku već provodilo posebne istražne radnje protiv narko grupe kojom je rukovodio Dino Muzaferović, dok je plantaža bila pod stalnim policijskim nadzorom.

altMurat Dizdrarević na plantaži (Foto: Istraga.ba)

Prema istim dokumentima Tužilaštva BiH, Pašiću je te informacije proslijedio Centralni istražni ured Granične policije u kojem je jedan od šefova bio – Rejhan Raković. U pitanju je dugogodišnji službenik Granične policije BiH koji je rukovodio prikrivenim istražiteljima. Rođen je u Bihaću, glavnom gradu Unsko-sanskog kantona u kojem je djelovala grupa Dine Muzaferovića. Plantaža kanabisa, rekosmo, nalazi se u samom pograničnom dijelu. Iako su, zbog migrantske krize, svakodnevno patrolirali tim područjem, Rakovićevi istražitelji nisu primijetili plantažu sve dok Tužilaštvo USK nije započelo pripreme za hapšenje Dine Muzaferovića i njegovih saradnika na plantaži. Nekoliko činjenica je bitno izdvojiti. Tužilaštvo USK-a je 6. jula pribavilo naredbu Općinskog suda u Velikoj Kladuši protiv NN osoba koje su održavale plantažu marihuane. Tužilaštvo BiH je predmet formiralo 14. jula nakon prijave Rejhana Rakovića. Tužilaštvo USK-a je 22. jula pribavilo naredbu za praćenje Dine Muzaferovića i drugih osumnjičenih zbog prizvodenje marihuane na plantaži kod Kladuše. Tužilaštvo BiH je dan kasnije, 23. jula pribavilo naredbu za pretres plantaže. Tužilaštvo USK-a je namjeravalo uhapsiti Dinu Muzaferovića i druge 26. ili 27. jula 2021. godine. Tužilaštvo BiH i Granična policija su, na neradni dan, 25. jula proveli akciju na plantaži i propustili uhapsiti glavnog organizatora. 

“Sudbina” će htjeti da, trideset dana nakon akcije Eskobar, pripadnici SIPA-e, 24. septembra, uhapse Rejhana Rakovića zbog primanja mita tokom jednog konkursa u Graničnoj policiji BiH. U njegovom autu i u njegovoj kući u Bihaću inspektori SIPA-e su tokom pretresa pronašli oko 100 hiljada maraka u kešu. Dva mjeseca kasnije će biti pretresena i kuća njegovih roditelja. U njoj su informacijama Istrage, pronašli i dio opreme Granične policije koja je 2017. godine  misteriozno nestala iz te policijske agencije.

altRejhan Raković sa direktorom Granične policije BiH (Foto: USK TV)

Na dan kada je uhapšen Raković, državni tužilac Džermin Pašić, tvrde izvori Istrage, bio je vidno uzrujan. Pašića i Rakovića vežu brojne zajedničke akcije usmjerene protiv krijumčara “marihuanom” iz Crne Gore. S njima je je skoro uvijek u akcije bio uključen i inspektor SIPA-e Robert Ristić. O inspektoru Ristiću i tužiocu Pašiću smo pisali nekoliko puta. I to sve u vezi sa slučajem “kokain”, odnosno sa vraćanjem telefona oduzetih od biznismena Duška Đurasovića koji je bio osumnjičen da je kao odgovorna osoba u firmi MDDI Group učestvovao u međunarodnom krijumčarenju 50 kilograma kokaina. Ali o novim detaljima o tom slučaju ćemo pisati uskoro.

(Istraga.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...