VUČIĆ SE MALO PRERAČUNAO: Čak je i BiH nadmašila Srbiju po rastu BDP-a. A tek Hrvatska...!

Prema zvaničnim podacima nadležnih statističkih agencija, BDP u Srbji porastao je 7,5 posto, u BiH 8 posto a u Hrvatskoj 10,7 posto! 

  • Ekonomija

  • 05. Jan. 2022  05. Jan. 2022

  • 1

Sredinom protekle godine, predsjednik Srbije, Aleksandar Vućić, obećao je naciji da će Srbija prvi put u povijesti preteći Hrvatsku po ukupnoj vrijednosti bruto-domaćeg proizvoda (BDP) te da Hrvatska “nikada više neće biti ispred nas”. 

Gostujući u emisiji “Hit tvit” provladine komercijalne televizije Pink, Vučić je naveo kako se protiv njega u Hrvatskoj vodi kampanja “žešće i jače nego ikada” i više puta ponovio da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji od Hrvatske i  po obimu i po rastu BDP-a. 

“Panika ih je uhvatila, a da sam na njihovom mjestu – i mene bi, zato što će ih Srbija do kraja sljedeće godine preteći po ukupnoj stopi BDP-a i nikada više neće biti ispred nas, nikada više”, rekao je Vučić, ustvrdivši kako će to ostaviti građanima Srbije kao tekovinu. 

Vučić se pohvalio i u novogodišnjem obračanju naciji prije nekoliko dana ustvrdivši da je Srbija vodeća zemlja u regiji po rastu bruto domaćeg proizvoda od 7,5 posto. Dan kansije, Republički zavod za statistiku Srbije i službeno je potvrdio da je realni rast bruto domaćeg proizvoda u toj zemlji, u 2021. godini, iznosio 7,5 posto u odnosu na 2020. godinu.  

No, praktiično istog dana, Agencija za statistiku BiH, službeno je objavila procjenu kako će rast BDP u ovoj godini sasvim izvjesno premašiti 8 posto, dok je dan kasnije, Hrvatski premijer Andrej Plenković, ohladio Vučićev optimizam iznoseći nevjerovatne pokazatelje o rastu hrvatskog BDP-a. 

- Imamo najveći rast ikada, otkad je Hrvatske. To pokazuje zaista brz, snažan i izrazito kvalitetan, sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva", naglasio je premijer Plenković, kazavši da je hrvatska ekonomija u trećem kvartalu porasla 15,8 posto, a kada se posmatraju prva tri kvartala, dakle prvih devet mjeseci, hrvatska ekonomija je na godišnjoj razini poraslo za 10,7 posto. 

To praktično znači da Srbija ne samo da nije stigla Hrvatsku po rastu i obimu BDP-a, nego je razlika još i povećana u korist Hrvatske.

 (SB/Agencije) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...