KESIĆ JE MJESECIMA UZALUD LOBIRAO, SADA JE ISTRESAO SAV SVOJ BIJES: "Sankcije su priznanje nedostataka snage američke administracije da ozbiljnije uđu u probleme..."

Na pitanje o tome da su neki mediji prenijeli da je Dodik rekao da će RS na sankcije odgovoriti sankcijama, Kesić kaže da je to izvađeno iz konteksta.

  • Politika

  • 05. Jan. 2022  05. Jan. 2022

  • 10

Šef predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić ocijenio je večeras da su sankcije Ministarstva finansija SAD kojim je obuhvaćen i član Predsjedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik - ništa drugo do odraz nedostaka snage američke administracije.

"Sankcije su priznanje nedostataka snage američke administracije i nedostatka energije da ozbiljnije uđu u probleme koji se postavljaju u BiH", rekao je Kesić za Tanjug.

Kesić kaže da je taj stav koji koristi administracija SAD – korupcija, postao dobro poznat.

"Čak je reditelj Oliver Stone rekao da se sada umjesto raketa i bombardovanja koriste optužbe za korupciju koje služe za rušenje vlasti koja ne želi da bude poslušna iz ugla Vašingtona", ocijenio je Kesić.

Dodao je da se u tom kontekstu vidi da su sankcije usmjerene da bi se došlo do pritiska na rukovodstvo RS, na izabrane predstavnike RS da odustanu od borbe za povratak na Dejton, za povatak nadležnosti ilegalno otetih od strane visokih predstavnika koji sebi dopuštaju da budu bahati i “izigravaju guvernere za okupaciju BiH”.

"U tom kontekstu ništa se neće promijeniti, ništa što se tiče RS. Od strane RS možete očekivati da će svi koji su uključeni u borbu za opstanak RS biti još odlučniji što se tiče komunikacije sa predstavnicima američke admistracije i u odbacivanju svih pritisaka koji dolaze od Vašingtona i pojedinačnih članova EU", naveo je Kesić.

Prema njegovim riječima, taj potez dolazi u vrijeme kada su se bošnjačka strana i bošnjački političari povukli iz pregovora o izmjenama izbornog zakona sa Hrvatima i kada govore da nisu uopšte spremni da pregovaraju sa predstavnicima RS o nužnim izmjenama – ključnim pitanjima koja su BiH uvela u krizu.

Kesić je dodao da treba imati na umu da američka administracija pokazuje da je ”bezmoćna” da ne može ništa osim da potegne za onim što su mjesecima govorili i da vrše pritisak na RS i mimo svega što njihovi predstavnici, poput Gabrijela Eskobara znaju da su ključni problemi za budućnost BiH vezani ne samo za pitanje RS nego za pitanje Federacije.

"To je taj sukob između onih koji žele da stvore unitarnu, visokocentalizovanu državu, a to su Bošnjaci i bošnjačke stranke i onih koji žele ono što je temelj Dejtona", ukazao je Kesić.

U tom kontekstu, sankcije su, kako je ponovio priznanje nemoći američke administracije i neće doprinijeti rješavanju problema koji se gomilaju u BiH.

Podsjetio je da Milorad Dodik već više godina ima sankcije i da je sada, kako može da procijeni, dodatna riječ – korupcija, kao dodatna klasifikacija sankcija.

Kesić je, također, podsjetio da su se ranije sankcije Dodiku odnosile na neposlušnost, ugrožavanje Dejtonskog sporazuma i stabilnost BiH.

Na pitanje o tome da su neki mediji prenijeli da je Dodik rekao da će RS na sankcije odgovoriti sankcijama, Kesić kaže da je to izvađeno iz konteksta.

"Sarkazam u Dodikovom odgovoru je zloupotrijebljen i predstavljen je na pogrešan način", rekao je Kesić.

Kesić je naglasio da je bio pored Dodika kada je to govorio.

"Sam je rekao da je to sarkazam kojim govori – rekao je Kesić i ocijenio da mediji koji su prenijeli drugačije pokazuju koliko su pristrasni i koliko urušavaju imidž ne samo Milorada Dodika već i imidž RS.

Dodik kako kaže nije prijetio, on je komentariso da na ovakve vrste pritisaka koji u posljednje vrijeme idu stalno ka RS i njemu lično treba odgovoriti tako što treba odbaciti pritisak i tako što tim ljudima koji koriste prijetnje kao dio diplomatije vratiti porukom da se bave korupcijom u sopstvenoj zemlji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...