VUKANOVIĆ NA TRAGU VELIKOG SKANDALA: Tužiteljica Vedrana Mijović, kćerka bivšeg poslanika SNSD-a Slavka Jovičića, uprkos brojnim dokazima zloupotreba obustavila je istragu po prijavi SIPA-e…

Smjenom Gordane Tadić Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, na čelu sa Milenkom Kajganićem kao vršiocem dužnosti glavnog tužioca, označilo je procesuiranje visoke korupcije kao prioritet u budućem radu.

  • Mini market

  • 06. Jan. 2022  06. Jan. 2022

  • 0

"Novi veliki skandal mogao bi potresti krhko domaće pravosuđe, zbog veza politike, pravosuđe i kriminala. Partijska tužiteljka Vedrana Mijović, kćerka bivšeg poslanika SNSD-a Slavuja Jovičića, uprkos brojnim dokazima zloupotreba obustavila je istragu po prijavi SIPA-e i zaštićenog prijavitelja korupcije Emira Mešića, jednog od rijetkih zaštićenih prijavitelja korupcije u Bosni i Hercegovini", piše na svom blogu zastupnik u NSRS-u Nebojša Vukanović.

Naime, Mešić je dugogodišnji službenik Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalnog centra Tuzla, koji je u svom radu došao do saznanja o zloupotrebama i nepravilnostima prilikom naplate carinskih terminala privatnim kompanijama, a kojim postupanjem Uprave za indirektno oporezivanje BiH je Budžet oštećen za značajna sredstva.

Svoja saznanja je prijavio Tužilaštvu BiH, a od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, dobio je status zaštićenog prijavitelja korupcije, odnosno tzv. „zviždača“. Iako je taj status trebalo da pruži zaštitu prijavitelja od štetnih posljedica, prema Mešiću je uslijedila odmazda beskrupuloznog direktora UIO-a Mire Džakule i njegovih pulena.

alt

Krivična prijava po saznanjima Emira Mešića podnesena je još 2018. godine, uz posredovanje OHR-a, te aktivno učešće Transparency Internationala, što govori u prilog osnovanosti navoda iz prijave. Prijava je podnesena protiv direktora UIO Mire Džakule, te njegovog pomoćnika za Sektor za poslovne usluge Emira Muminovića, zbog sumnje u počinjeno krivično djelo Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH.

alt
Postupajući državni tužilac u predmetu koji se vodi po Mešićevoj prijavi je Vedrana Mijović, kćerka Slavka Jovićića Slavuja, nekadašnjeg poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH, inače veoma bliska bivšoj glavnoj tužiteljici Gordani Tadić. Za Mijovićku se vežu mnoge kontroverze, a bila je favorit Tadićke i Milana Tegeltije za člana VSTV-a, jednom prilikom je tužiteljica Biljana Simeunović izjavila da joj je nuđena pozicija glavnog tužioca okružnog tužilaštva, ako bi odustala u njenu korist, piše Vukanović.

alt

Mijovićka je također svojevremeno donijela naredbu o nesprovođenju istrage protiv Milana Tegeltije, a u javnosti joj se spočitavaju i druge politički motivisane odluke. Bilo kako bilo, postupajuća tužiteljica je u januaru 2019. izdala naredbu Državnoj agenciji za istrage i zaštitu da se ispitaju navodi iz Mešićeve prijave.

alt

Na osnovu navedene naredbe, službenici SIPA-e predložili su istragu i naložili koju je dokumentaciju potrebno izuzeti, te u svojstvu osumnjičenog saslušali jednog od prijavljenih – Elvira Muminovića, pomoćnika direktora Sektora za poslovne usluge. Na osnovu izvršenih radnji, Državna agencija za istrage i zaštitu u martu 2021. godine podnosi Tužilaštvu Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Smjenom Gordane Tadić Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, na čelu sa Milenkom Kajganićem kao vršiocem dužnosti glavnog tužioca, označilo je procesuiranje visoke korupcije kao prioritet u budućem radu. Još tada sam negodovao i objavio da je neprimjereno da se glavni tužilac sastaje sa korumpiranim Džakulom.

Istovremeno, iz Tužilaštva su objavili da će najkasnije do kraja prethodne godine donijeti tužilačku odluku po Mešićevoj prijavi. I donijeli su je – dana 30.12.2021. godine postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović donijela je naredbu o nesprovođenju istrage, uprkos svim prikupljenim dokazima.

alt

U Obavijesti upućenoj prijavitelju, ovakva odluka obrazložena je jednom jednostavnom rečenicom – da iz prijave i pratećih spisa proizilazi da u konkretnom predmetu nema elemenata krivičnog djela! Ako zaista iz prijave proizilazi da nema elemenata krivičnog djela, tužiteljica Mijović treba da objasni zašto je duže od 3 godine vodila istražne radnje, kako su istražioci došli do suprotnih zaključaka i zašto su saslušavana prijavljena lica u svojstvu osumnjičenih?

alt

Takođe, čestita i pravedna tužiteljka treba da objasni gdje se u postupku izgubio direktor UIO Miro Džakula, koji je po zakonu odgovoran za zakonito poslovanje Uprave, i ima li njegovo „iščeznuće“ veze sa njenim obećanjem datim zaštićenom prijavitelju korupcije Emiru Mešiću, da će taj predmet završiti kako treba, odnosno onoliko koliko joj to politika bude dozvolila! Ili pak ima veze sa neprimjerenim sastancima prijavljenog sa v.d. glavnog tužioca Kajganićem?

alt

Na kraju se čovjek mora zamisliti i zapitati kakva se poruka šalje potencijalnim prijaviteljima korupcije u zemlji, odnosno ljudima koji su spremni da se suprotstave sistemu i ukažu na njegove anomalije. Emir Mešić je od podnošenja prijave Tužilaštvu dva puta degradiran od strane rukovodioca institucije u kojoj je zaposlen, suspendovan je već duže vrijeme, a i u disciplinskom postupku mu je izrečena mjera prestanka radnog odnosa, koja još nije konačna.

Čovjek koji je stavio na kocku svoju i egzistenciju svoje porodice, plaća veoma visoku cijenu svoje borbe, jer kao društvo nismo u stanju da shvatimo da je to u stvari borba svih nas! Neće ovu zemlju uništiti američke sankcije, homoseksualci, deda mrazovi i ostali jednorozi, uništiće je pohlepa vladajućih struktura i njihova kriminalna hobotnica koja je zarobila sve institucije i sve pore društva, kada iz nje otjeraju sve one koji se usude da misle svojom glavom i da vide ono što jeste, a ne što nam neki kažu da jeste, piše Vukanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...