IMUNOLOG JASENKO KARAMEHIĆ: "Pandemija je dostigla vrh, samo nas spašavaju..."

Danas kompletnih podataka nema, jer iz RS-a danas nisu slali informacije o broju zaraženih. Situacija se usložnjava i zbog praznika, slobodnog ulaska u zemlju bez ikakvih mjera.

  • Društvo

  • 07. Jan. 2022  07. Jan. 2022

  • 1

Raste broj novozaraženih u našoj zemlji. Jučer preko 2.000 novozaraženih.

Danas kompletnih podataka nema, jer iz RS-a danas nisu slali informacije o broju zaraženih. Situacija se usložnjava i zbog praznika, slobodnog ulaska u zemlju bez ikakvih mjera.

Krizni štab KS-a je zbog porasta broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo donio nekoliko novih epidemioloških mjera, među kojima se najviše ističe to da je od sada obavezna vakcinacija trećom, tzv. booster dozom vakcine protiv bolesti COVID-19 starijih osoba i njegovatelja u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih, kao i populacije starije od 60 godina te osoba s udruženim komorbiditetima u Kantonu Sarajevo.

- Također, data je preporuka da se gdje god je moguće primjenjuje VTP pravilo.

I nove i postojeće mjere su dobre, ali ih se ne pridržavamo dovoljno, smatra imunolog Jasenko Karamehić, koji je uprkos tome optimista i misli da se nazire svjetlo na kraju tunela kada je riječ o pandemiji.

- Mi nismo disciplinovan narod, što se vidi iz postojećeg, ne pridržavamo se dovoljno mjera. Postojeće mjere su dobre, međutim da se pridržavaju. Pogledajte zemlje iz okruženja, razvijene zemlje, lockdown uvode, kaže imunolog Jasenko Karamehić i dodaje:

Jer je virus svoju slabiju virulenciju da bi preživio morao je mutirati, I ako nije toliko opasan, on je to komepnzirao kroz brže širenje. Šta to govori, meni govori da smo mi vrh pandemije dostigli, I da će ta krivulja koja je išla gore, ipak je pandemija vrh dostigla, čim virus mutira, njemu je sužen manevarski protor, znači da je vakcinacija odradila. Virus se nosi sa našim antitijelima, oni ga iscrpe. Pogledajte sve vakcinisane osobe, uglavnom imaju blage simptome, nema veze kojeg soja, piše Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...