Sport
KAPITEN DŽEKO NAKON POBJEDE "ZMAJEVA" U ZENICI: "Austrija je sada pod pritiskom, oni su..."
Prije 3 min0
Sada je idealan period za njihovu pripremu, pa ukoliko to još uvijek niste učinili – vrijeme je da nabavite krastavčiće i bacite se na posao.
Gastro
08. Jan. 2022 08. Jan. 2022
0
Kiseli krastavci su neizostavan dio za svaku mezu, predjelo ili sendvič.
Pripremaju se kao zimnica, ali su jedan od rijetkih dodataka koji se jednako jedu u toku zimskih i u toku ljetnjih mjeseci.
Sada je idealan period za njihovu pripremu, pa ukoliko to još uvijek niste učinili – vrijeme je da nabavite krastavčiće i bacite se na posao.
Najvažnija stvar je da sve bude čisto i krastavčići i tegle. Ovo povrće temeljno operite, najbolje četkicom za zube. Tegle operite, osušite i sterilišite u rerni, oko 10 minuta na 100 stepeni. Sve ostalo je daleko jednostavniji posao.
Sastojci: 5kg kornišona, 1kg alkoholnog sirćeta, 3l vode, 200g šećera, 150g soli, 100g sušene ili svježe mirođije, 25g slačice, 1 vinobran, 1 konzervans, 5gr bibera u zrnu.
Priprema: Sjedinite vodu i sirće i stavite da provri. Kada provri, dodajte so, sirće, mirođiju, slačicu i biber. Ostavite da vrije nekoliko minuta, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi, ali da ostane mlaka.
Oprane krastavce potopite u vodu i odozgo pospite jedan vinobran, promiješajte i tako ostavite da odstoje najmanje sat, a najviše dva sata.
U ohlađene, sterilisane tegle poslažite krastavce, stavite plastičnu rešetkicu da se ne bi podizali kada sipate tečnost.
U tečnost, koja je sada prohlađena, dodajte jedan konzervans, promiješajte i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
Pripremljenu tečnost kutljačom sipajte u sve tegle sa krastavčićima i ostavite da prenoće. Sutradan, ukoliko je to potrebno dolijte tečnost za krastavce, pokrijte svaku teglu duplim celofanom, stavite gumice za tegle i poklopce.
Sport
KAPITEN DŽEKO NAKON POBJEDE "ZMAJEVA" U ZENICI: "Austrija je sada pod pritiskom, oni su..."
Prije 3 min0
Politika
SAFET KEŠO ZA "SB" NAJAVLJUJE SJEDNICU PD PS BiH: "Dvostruko ubistvo BHRT-a, Dodik i Čović su svjesni da je Trojka..."
Prije 14 min0
Mini market
SITNO BROJIMO DO NOVE KONTROLE: Da li ćemo se vratiti na "sivu listu" zemalja sa nedovoljno efikasnim...
Prije 30 min0
Vijesti
JOŠ DANAS UŽIVAJTE U SUNCU: U naredna tri dana oblačno, zahlađenje sa sjevera će u Bosni usloviti susnježicu i snijeg...
Prije 42 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
14. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.