POLITIČKO-VOJNI VRH RS-a U PIRAMIDI ZLOČINA: Više od 700 godina zatvora presuđeno je za genocid i druge zločine...

Od Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a, potredsjednika Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić, Nikole Koljevića – koji nije dočekao početak suđenja jer je izvršio samoubistvo.

  • Politika

  • 09. Jan. 2022  09. Jan. 2022

  • 6

Presudom Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku RS-a, u Haškom tribunalu potvrđen je genocid u Srebrenici i dokazana odgovornost vojno-političkog vrha RS-a. Za genocid je presuđen i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba VRS-a.

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio ga je krivim i za progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, prisilno premještanje, terorisanje, protivpravne napade na civile, te uzimanje talaca. Vijeće je konstatovalo da je optuženi imao namjeru da se bosanski muslimani iz Srebrenice eliminišu ubijanjem muškaraca i dječaka, te prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca, i to putem počinjenja genocida, progona, istrebljivanja, ubistva i nehumanog djela prisilnog premještanja, prenosi  N1.

Pored Radislava Krstića za genocid u Srebrenici na doživotne kazne zatvora presuđeni su i general Zdravko Tolimir, pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, potpukovnik Vujadin Popović i pukovnik Ljubiša Beara kao kao učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, najviša vojna lica u vojsci RS-a.

Od Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a, potredsjednika Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić, Nikole Koljevića – koji nije dočekao početak suđenja jer je izvršio samoubistvo, Ratka Mladića, zapovjednika Glavnog štaba VRS-a, do Ljubiše Beare, Zdravka Tolimira, Miće Stanišića, Stojana Župljanina, Radislava Krstića, Vujadina Popovića, Drage Nikolića. A to je tek vrh piramide koja uključe i pojedince presuđene pred sudom Bosne i Hercegovine, ali i sudovima izvan BiH.

Više od 700 godina zatvora presuđeno je za genocid i druge zločine u Srebrenici na međunarodnim sudovima te sudovima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbije, a osuđeno je 47 osoba, jer su bili nalogodavci i izvršitelji počinjenih zločina. Sudovi su izrekli pet kazni doživotnog zatvora uključujući onu Ratku Mladiću. Najveći broj presuda za Srebrenicu izrekao je Sud BiH, osudivši ukupno 25 osoba, u Haagu je osuđeno 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske, dok je pravosuđe Srbije osudilo pet osoba za zločine u Srebrenici, a u Hrvatskoj su osuđena dvojica bivših pripadnika Škorpiona. Najviši političko-vojni vrh ratne RS u piramidi zločina.

“Genocid označava bilo koje od sljedećih djela, počinjeno s namjerom da se u cijelosti ili djelimično uništi neka nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa kao takva. U genocidna djela ubraja se ubijanje pripadnika grupe i nanošenje teške tjelesne ili duševne povrede pripadnicima grupe”, navodi se u Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, Generalna skupština UN-a 1948.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...