BOŠNJACI PRIJEDORA POSLALI SNAŽNU PORUKU: "Sa svojih ognjišta ne idemo, a institucije RS da rade svoj posao..."

Tema je bila sigurnosna situacija nakon što su organizovane grupe veličale ratne zločince, te vrijeđale i prijetile povratnicima.

  • Politika

  • 10. Jan. 2022  10. Jan. 2022

  • 1

U Kozarcu je završen sastanak predstavnika mještana iz 23 mjesne zajednice sa područja grada Prijedora, sa političkim predstavnicima Bošnjaka, nevladinim organizacijama, predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Prijedora i Kozarca, javlja novinska agencija Patria.

Tema je bila sigurnosna situacija nakon što su organizovane grupe veličale ratne zločince, te vrijeđale i prijetile povratnicima. O tome je Patria već pisala, a posebno se kao problem istakla činjenica da je grupa ekstremista ispred gradske džamije imala policijsku prtanju.

Prema riječima poslanika u NSRS Senada Bratića doneseni su i konkretni zaključci.

"Formirana je mješovita radna grupa koja će pratiti stanje, redovno održavati sastanke, ali i već sutra podnijeti krivičnu prijavu u MUP RS-a. Tražit će se i susret sa načelnikom CJB-a, ali i reakcija novoizabranog gradonačelnika. Osim toga traži se hitno zasjedanje gradske Skupštine kako bi bi se raspravljalo o sigurnosnoj situaciji", rekao nam je Bratić.

Kako ističe Bratić povratnici u Kozarac i druga prijedorska naselja su odlučni ostati na svojim ognjištima. Poručuju da su se bojali ne bi se ni vratili, ali ipak smatraju neophodnim da se napetosti smire.

Jedan od organizatora sastanka Nedžad Bešić također smatra da narod treba ostati miran i da ne nasjeda na provokacije.

"Neko pokušava da stvori ružan potez da bi se neko drugi mogao okriviti. Ono što se desilo prethodnih dana, pregledali smo dosta snimaka iz Prijedora, morala je pratiti dobra logistika. Na prostoru Prijedora su bili najveći koncentracioni logori. Klima se dosta poljuljala", istakao je Bešić.

Istakao je da par grupacija stoji iza ovih događanja, a među njima je i jedna fašistička iz Srbije, povezana sa četničkim pokretom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...