VUKANOVIĆ O OBILJEŽAVANJU 9. JANUARA: Zašto nije došao Aleksandar Vučić?

Od kada je Ustavni sud BiH donio odluku o navodnom danu RS-a Vučić nijednom nije prisustvovao obilježavanju ovog dana u Banjoj Luci.

  • Politika

  • 11. Jan. 2022  11. Jan. 2022

  • 5

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opet se nije pojavio na obilježavanju neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci. Time je nastavio tradiciju svojih nedolazaka u Banju Luku na ovaj dan. Od kada je Ustavni sud BiH 2015. godine donio odluku kojom je ovaj navodni praznik proglašen neustavnim, Vučić nije došao na njegovo obilježavanje. Dok je bio premijer dolazio je tadašnji predsjednik Tomislav Nikolić. Kada je Vučić zauzeo njegovo mjesto na tronu Srbije počeo je slati članove Vlade poput Ane Brnabić, Nikole Selakovića, Nebojše Stefanovića, Aleksandra Vulina...

O Vučićevom nedolasku u Banju Luku piše i nezavisni zastupnik u NSRS-u Nebojša Vukanović u svom posljednjem tekstu. Također, osuđuje sve prijetnje i provokacije upućene Bošnjacima u RS-u u vrijeme proslave Božića, kazavši kako takvo ponašanje nije ni hrišćansko ni srpsko.

"Jedno od pitanja o kome javnost ne govori je činjenica da juče (u nedjelju prim. pr.) u Banjoj Luci, na paradi i obilježavanju Dana Republike, nije bio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, već je poslao svoje izaslanike! Kakvu je poruku na taj način poslao Vučić samom Miloradu Dodiku, a kakvu međunarodnoj zajednici, i da li je to posljedica sankcija članu Predsjedništva BiH i njemu bliskim ljudima?

I prije Božića, nakon incidenta u Istočnom Sarajevu, upozorio sam na incidente iza kojih stoje političari i njihovi interesi, i da je cilj da podignu tenzije i nametnu tešku retoriku kako se u javnosti ne bi govorilo o suštinskim životnim problemima! Ne treba upadati u njihovu zamku, i treba se riješiti zla, kažnjavanjem na izborima i slanjem na političko smetljište koalicije SDA-SNSD-HDZ, jer je to jedini način i preduslov za izlazak iz krize!

Osuđujem svaki incident i provokaciju, jer nije ni srpski ni hrišćanski provocirati i ugrožavati nekog na Božić, ili bilo koji dan i praznik, a na taj način samo se nanosi šteta srpskom narodu i Republici Srpskoj", napisao je Vukanović u svom blogu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...