NELSONU I SATTLERU URUČENA PRIZNANJA POČASNI GRAĐANIN MOSTARA: "Preusmjeriti fokus sa podjela na razvoj"

Nelson je nakon uručenja zahvalio na priznanju i kazao da mu je čast što imenovan počasnim građaninom Mostara i da zna da će uvijek biti dobrodošao u ovaj grad.

  • Društvo

  • 12. Jan. 2022  12. Jan. 2022

  • 0

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Mostara danas su uručena priznanja Grada Mostara ambasadoru SAD u BiH Ericu Nelsonu i šefu Delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH ambasadoru Johannu Sattleru.

Nelson je nakon uručenja zahvalio na priznanju i kazao da mu je čast što imenovan počasnim građaninom Mostara i da zna da će uvijek biti dobrodošao u ovaj grad.

"Posjeta Mostaru bila je jedna od prvih van Sarajeva. Čuo sam koliko je Mostar propatio od rata. Dašak nade se pojavio 2018. kada je devet političkih stranaka postiglo dogovor da se počne s provedbom odluke Ustavnog suda da bi se prekinula politička blokada. Hvala svima njima za taj odvažni potez, a naročito jednoj osobi koja je inicirala razgovore, ali koja nažalost nije s nama – Edinu Zagorčiću Fazli, predsjedniku Gradskog odbora SDP Mostar", rekao je Nelson.

Istakao je da istinsku zahvalnot za uspjeh u Mostaru treba odati onim političkim liderima koji su pokazali fleksibilnost i odgovornost, ali i građanima.

Kazao je da SAD, ali i Velika Britanija, EU dala podršku da se održe izbori u Mostaru.

Istakao je da Mostar i cijela zemlja trebaju napredak kakav je ovdje postignut.

Kazao je da BiH treba preusmjeriti fokus sa podjela na pitanja poput borbe protiv korupcije i razvoja privrede.

"Znam da Mostar i BiH mogu imati prosperitetnu budućnost, jer duh i volja koji su doveli do izbora u Mostaru mogu voditi toj budućnosti. Na građanima je da ne prihvate ništa manje od toga, a na političkim liderima da to omoguće", rekao je Nelson.

Sattler je istakao da je najvažniji napor na postizanju dogovora stigao iz Mostara te da najveća zahvala ide građanima Mostara, piše Hayat.

"Sada pokušavamo da učinimo nešto slično i na polju reforme izbornog zakonodavstva i Ustava. Danas nedostaje politička volja da se radi bolje za ovu zemlju i na dobrobit njenih građana. Iako mi je izuzetna čast što stojim ovdje, moram reći da se današnja svečanost odvija u okolnostima koje su razočaravajuće, nadao sam se da će Mostar poslužiti kao primjer i odskočna daska i pokazati široj javnosti šta se može postići kao se postigne sporazum", rekao je, između ostalog, Sattler.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...