RUSI KAŽU DA JE NJIHOVA VAKCINA EFIKASNIJA OD DRUGIH: Sputnik V je prilagođeniji mutiranim virusima jer...

„Sputnik V je mnogo bolje prilagođen da se odupre mutacijama koronavirusa od drugih vakcina“, rekao je Gintsburg za TV kanal Rosija-24, prenosi TAS S.

  • Svijet

  • 12. Jan. 2022  12. Jan. 2022

  • 3

Ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnik V efikasnija je od drugih vakcina protiv mutiranih sojeva koronavirusa, izjavio je danas Aleksander Gintsburg direktor ruskog nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja. Prema njegovim riječima vakcine Pfizer i Moderna "ne djeluju protiv omikrona u odnosu na rusku vakcinu koja djeluje“, što je potvrđeno zajedničkim istraživanjem centra „Gamaleja“ i italijanskog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti „Ladzaro Spalancani“.

„Sputnik V je mnogo bolje prilagođen da se odupre mutacijama koronavirusa od drugih vakcina“, rekao je Gintsburg za TV kanal Rosija-24, prenosi TAS S.

Prema riječima direktora istraživačkog centra, poslije vakcinacije Sputnikom V razvija se veći izbor antitijela nego nakon vakcinacije Fajzerom ili Modernom.

Generalni direktor biotehnološke kompanije „Moderna“ Stefan Banselj je 10. januara izjavio za CNBC da oni rade na proizvodnji specijalne buster doze protiv „omikrona“ koja bi trebalo da bude gotova na jesen. Generalni direktor „Fajzera“ Albert Burla je rekao da će vakcina njegove kompanije protiv „omikrona“ biti spremna na proljeće. Oba preparata su na bazi mRNK vakcina u odnosu na „Sputnjk V“ koji je vektorska vakcina.

Prema mišljenju Gincburga, izjave ovih kompanija o modifikaciji vakcine protiv kovida su povezane sa tim što „njihove vakcine ne djeluju protiv omikrona u odnosu na rusku vakcinu koja deluje“.

On je naveo da je to potvrđeno zajedničkim istraživanjem centra „Gamaleja“ i italijanskog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti „Ladzaro Spalancani“.

Gincburg smatra da bi broj dnevno vakcinisanih ljudi u Rusiji trebalo da bude deset puta veći nego sada, kako bi za pola godine dostigao neophodan nivo kolektivnog imuniteta.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraškin je 11. januara saopštio da je za novogodišnje praznike u Rusiji vakcinisano i revakcinisano 759.000 ljudi, a za dan je vakcinisano oko 70.000 ljudi, što je nekoliko puta manje nego prije praznika.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...