VUKOTA GOVEDARICA O PRODAJI HET-a: "Ovo je dokapitulacija RS-a"

(...) koja je vođena politikom SNSD-a u posljednjih 16 godina."

  • Politika

  • 14. Jan. 2022  14. Jan. 2022

  • 2

Dan nakon što je Vlada Federacije BiH preporučila federalnim elektroprivredama da učestvuju u dokapitalizaciji preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici, iz Elektroprivrede BiH su saopštili da su spremni kupiti akcije HET-a, koji je u sastavu mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), za koji su podsjetili da je vlasnik 65 posto dionica preduzeća.

Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS-a, ocijenio je kako je najava federalnog premijera Fadila Novalića da će elektroprivrede sa sjedištem u FBiH kupovati akcije HET-a dodatno poniženje građana koje je priredila aktuelna vlast, te da se ne radi o dokapitalizaciji Elektroprivrede, već o dokapitulaciji Republike Srpske koja je vođena politikom SNSD-a u posljednjih 16 godina.

Dodaje da Hercegovina zavisi od proizvodnje električne energije, te da je prodaja resursa prodaja sudbine naroda u hercegovačkim općinama, poručivši da “Dodik mora da zna da će imati snažan odgovor ako uđe u prodaju”.

"Nije dobro nikako, a posebno da se Elektroprivreda BiH uključuje. Način na koji se ovo pokušava prodati nije uopće dobar. Prvo, mora biti potpuno transparentan proces, a on očito nije. Drugo, moraju se podastrijeti ekonomske analize koje bi pokazale šta se sve pokušavalo, pa onda eventualno došlo do ovoga i potrebe da se dokapitalizira i posebice interes Elektroprivrede BiH da se u sve to uključi", ističe Vjekoslav Domljan, profesor ekonomije i rektor Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology, piše Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...