TOKSIČNA VEZA BEOGRADA I KREMLJA: Šta je Srbima Vladimir Putin?

“Ovaj potez ne koristi Srbiji i šteti njenom ionako poljuljanom imidžu u međunarodnim odnosima. Praktično, Srbija se deklariše kao ruska gubernija i ispada da ovdje Rusima, koji drugačije misle od zvanične Moskve, nije mjesto i da će svako od njih biti sniman i praćen”, upozorava Đukić.

  • Regija

  • 15. Jan. 2022  15. Jan. 2022

  • 1

Špijuniranje ruske opozicije u Beogradu i dostavljanje transkripta njihovih razgovora Kremlju Srbiji može samo da oteža put ka Evropskoj uniji i našteti njenom ionako poljuljanom imidžu u međunarodnim krugovima. Sagovornici “Nove” navode da je ovo i pokušaj zastrašivanja opozicije u Srbiji, te da se ruski rukopis vidi i po postupcima protiv organizacija civilnog društva i medija kao i filmu prikazanom na TV Pink.

Pišu:  Vojislav Milovančević i Nataša Latković za Nova.rs

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza u jučerašnjem intervjuu za “Novu” rekao je da je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin učestvovao u međunarodnom skandalu i da je predao Kremlju transkripte razgovora ruskih opozicionara sačinjenih u Beogradu. Kako je naveo, oni su dati Nikolaju Patruševu, sekretaru za nacionalnu sigurnost Ruske Federacije, nakon čega je uhapšen njegov kolega Andrej Pivovarov.

Na ovaj način Kara-Murza je potvrdio ranije navode medija da su se ruski opozicionari u maju prošle godine sastali u Beogradu, te da je nakon toga ministar Vulin sadržaj njihovih razgovora lično predao vlastima u Rusiji. On je također rekao da je nakon toga formirana i radna grupa Srbije i Rusije za borbu protiv obojenih revolucija.

Da je formirana ta radna grupa ranije je objavio N1, koji je imao uvid u dokument u kome se ona pominje. Kako je objavljeno, na tom papiru između ostalog piše da je ta grupa ima zadatak i da nadgleda opozicione aktiviste, nevladine organizacije i nezavisne novinare.

Iako je predsjednik Aleksandar Vučić demantovao da postoji radna grupa i naveo da ga “ne zanimaju” obojene revolucije, u zvaničnom saopćenju MUP-a, nakon Vulinove posjete Moskvi, piše da su one bile tema razgovora Vulina i Patruševa.

List “Nova” je prije više od mjesec dana pitao MUP kada je formirana ta radna grupa, koji su njeni zadaci i ciljevi, kao i članovi, ali do danas odgovore nismo dobili.

Potez koji samo šteti Srbiji

Diplomata Srećko Đukić, koji je dobar poznavalac ruskih prilika, navodi da dostavljanje transkripta razgovora ruskih opozicionara vlastima u Rusiji može pričiniti veliku štetu Srbiji, jer se ovim “deklariše kao zemlja koja je okrenuta prema Rusiji“.

“Ovaj potez ne koristi Srbiji i šteti njenom ionako poljuljanom imidžu u međunarodnim odnosima. Praktično, Srbija se deklariše kao ruska gubernija i ispada da ovde Rusima, koji drugačije misle od zvanične Moskve, nije mjesto i da će svako od njih biti sniman i praćen”, upozorava Đukić.

On ističe da EU na to neće blagonaklona gledati, te da je Srbija ionako sumnjiva zemlja iz ugla Zapada i Brisela. Kako dodaje, Srbija odavno sjedi na nekoliko stolica, ali sada je “konačno ustala i digla se sa evropske stolice”.

“Ovo hapšenje i situacija je definitivno rezultat rada Vulina i te radne grupe koju je formirao zajedno sa Patruševim. U pitanju je pokušaj dodvoravanja i ulizivanja zvaničnoj Moskvi, ali i pokušaj zastrašivanja opozicije u Srbiji i svakoga ko drugačije misli. Vulin bi htio da Srbija igra vodeću ulogu u tom ruskom kolu koje ta država igra, ne samo na Balkanu, već i u Evropi”, kaže Đukić.

Obračuni po ruskom modelu

Jelica Minić, predsjednica Evropskog pokreta u Srbiji, navodi za “Novu” da su i prije formiranja Radne grupe u borbi protiv obojenih revolucija, koja je samo formalizacija saradnje dvije države, imali neke konkretne poteze. Ona podsjeća da je Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma pokrenula postupak protiv pedesetak nevladinih organizacija, medija i pojedinaca.

“Ništa nije otkriveno što ih tereti, ali se stvara jedan odnos u javnosti da se radi o sumnjivim organizacijama i sumnjivim pojedincima. Imamo i navodno dokumentarni film koji je prikazan na TV Pink, gdje se opet fokusirano terete pojedinci i apstraktno NVO da imaju za cilj čak ubistva članova porodice Vučić. Tu se opet stvara loša klima i sumnje prema pojedincima i organizacijama civilnog društva i to je već jedna sistematska aktivnost da se sprovodi jedan scenario koji nije ništa neuobičajen u Rusiji. On se preslikava u Srbiji. Imamo sistematsko sumnjičenja organizacija civilnog društva da su strani plaćenici, izdajnici, zavjerenici…”, ističe Minić.

Ona je navela da ono što posebno izaziva strepnju jeste da se radi o jednom poznatom scenriju koji se primjenjuje, ne samo u Srbiji, nego i u okolnim zemljama koja se posmatraju iz Srbije kao dio srpskog svijeta.

“Tako mi imamo na onoj proslavi neustavnog dana RS prisustvo ljudi poput Bratislava Dikića, koji je pod optužbom da je učestvovao sa ruskim špijunima u pokušaju rušenja vlasti u Crnoj Gori. On se sada pojavljuje zajedno sa ruskim ambasadorima i drugim zvaničnicima na proslavi neustavnog Dana RS. Vidimo da se radi o jednoj mreži koja se razvija širom tzv. srpskog svijeta. To već izaziva strepnju, imajući u vidu da se u Rusiji sa istaknutim predstavnicima civilnog društva brutalno obračunava. To je alarm za aktiviste u našim organizacijama i medije i upozorenje da se moraju organizovati na sopstvenoj zaštiti”, zaključuje Minić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...