POTPUNI VUČIĆEV DEBAKL: Na referendum koji je organizovao izašlo samo...

Građani su svoje pravo mogli ostvariti na nešto više od 8.000 biračkih mjesta.

  • Regija

  • 16. Jan. 2022  16. Jan. 2022

  • 1

Referendum o promjeni Ustava Srbije završen je večeras u 20 sati kada su zatvorena biračka mjesta.

Prema podacima izborne komisije do 18 sati izlaznost je bila 25,25 posto.

Građani su svoje pravo mogli ostvariti na nešto više od 8.000 biračkih mjesta.

Oni su se izjašnjavali o referendumskom pitanju – “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?” zaokruživanjem odgovora “da” ili “ne”.

Srbi sa Kosova glasali su u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

U inostranstvu se moglo glasati na 10 glasačkih mjesta.

Izborna komisija najavila je da se preliminarni podaci o rezultatima referenduma očekuju oko 22 sata.

Sve je bilo namješteno

Prema informacijama koje su prenijeli opozicioni mediji, u Kraljevu je sa biračkog mjesta u OŠ "IV Kraljevački bataljon" predsjednik izborne komisije sam zaokruživao listiće umjesto građana.

S obzirom na nizak procenat izlaznosti od svega 32 posto, upitna je legalnost referenduma. Da bi referendum uspio, potrebno je da se izjasni najmanje 51 posto građana sa pravom glasa.

Pravo glasa na referendumu imalo 6,5 miliona građana, a njih tek 32 posto je glasalo na referendumu. Od ukupno 32 posto, njih 60,4 posto glasalo je za promjene, a 39,5 posto je glasalo protiv ustavnih promjena. 

Tokom referenduma nisu izostali ni incidenti. Bivši parlamentarac ekstremno desničarske stranke Dveri Srđan Nogo je nogom udario glasačku kutiju, a nakon toga je priveden.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...