RADNICI U NJEMAČKOJ DOLAZE NA SVOJE: Evo koliko bi se u prosjeku mogle povećati plaće…

Jedanaest posto ispitanih Nijemaca do sada je ostvarilo maksimalno povećanje plaće od tri do pet posto. Devet posto je dobilo jedan do tri posto, sedam posto ispitanih moglo se radovati povećanju od preko sedam do deset posto.

  • Ekonomija

  • 17. Jan. 2022  17. Jan. 2022

  • 0

Reprezentativno istraživanje od 2.000 ljudi koje je proveo pružatelj finansijskih usluga WeltSparen.de otkriva pojedinosti o tome što Nijemci misle o pregovorima o plaćama:

– 38 posto Nijemaca nikada nije pregovaralo o plaćama,
– četvrtina zaposlenih nikada nije imala povećanje plaća,
– oko devet posto oslanja se na pregovaračku moć sindikata ili predstavničkog tijela zaposlenika,
– pet posto čeka da im priđe poslodavac,
– pet posto samo je promjenom posla moglo ostvariti veći prihod.

Povećanje plaća isključivo zbog demografskog razvoja

Šteta što mnogi zaposlenici zaziru od pregovora o plaćama, jer su šanse za povećanje plaća trenutno dobre. Ekonomisti predviđaju visoka povećanja plaća u narednim godinama zbog demografskih kretanja.

“U prosjeku, povećanje plaća od pet posto godišnje je realno”, rekao je Gabriel Felbermayr, čelnik Instituta za svjetsku ekonomiju (IfW) u Kielu za Bild.

Pritom misli na činjenicu da će se najkasnije od 2023. godine broj raspoloživih radnika postupno smanjivati. U budućnosti će se stoga kompanije takmičiti za sve manji broj radnika.

Koliko je prosječno povećanje plaće?

Pregovaranje o plaći može biti finansijski isplativo. Zaposlenici obično mogu očekivati povećanje plaća od tri do deset posto, pokazuje studija WeltSparena. Jedanaest posto ispitanih Nijemaca do sada je ostvarilo maksimalno povećanje plaće od tri do pet posto. Devet posto je dobilo jedan do tri posto, sedam posto ispitanih moglo se radovati povećanju od preko sedam do deset posto. Za osam posto je bilo povećanje od čak više od deset posto dok je pet posto čak ostvarilo povećanje plaće za više od 15 posto.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...