ISPRAVKA TEKSTA: Video koji “otkriva nove detalje” nestanka Mateja Periša nije autentičan

Napomena: Raniji tekst koji je "Slobodna Bosna" prenijela od portala Klix.ba je ispravljen na osnovu analize portala raskrinkavanje.ba jer video ispod koji “otkriva nove detalje” nestanka Mateja Periša nije autentičan.

  • Hronika

  • 17. Jan. 2022  21. Jan. 2022

  • 0

Za Splićaninom Matejem Perišem, koji je nestao u Beogradu u noći s 30. na 31. decembar i dalje se intenzivno traga, a MUP Srbije u saradnji s kolegama iz Hrvatske provjerava svaki trag koji bi mogao rasvijetliti sudbinu nestalog mladića.

Nakon što su pregledani videozapisi s nadzornih kamera i nakon što je policija napravila detaljan plan kretanja Splićanina u noći nestanka na vidjelo i dalje isplivavaju novi detalji.

Šta su činjenice?

Kako se navodi u članku portala Radio Slobodna Evropa od 10.1.2022, Periš je sa prijateljima došao u Beograd na doček Nove godine, a prije nestanka, boravio je u klubu “Gotik”. Posljednji put viđen je na snimcima nadzornih kamera kako trči ulicama glavnog grada Srbije. Potraga za njim i dalje traje i u nju su uključene srbijanska i hrvatska policija.

Na društvenim mrežama i u medijskim člancima od tada su objavljena razna nagađanja, teorije zavjere i glasine o tome šta se desilo Perišu.

Snimak objavljen na YouTube kanalu Nestali Matej Periš još jedan je u nizu neprovjerenih “tragova” u slučaju Peršinovog nestanka.

Viralni snimak nastao je u vanjskom dijelu restorana Savanova u Beogradu. 

Portal Index je za potrebe pisanja članka objavljenog 17.1.2022. godine kontaktirao menadžera restorana Savanova Ljubomira Ilića, koji je potvrdio da nadzorne kamere u vanjskom dijelu njihovog restorana ne snimaju zvuk.

S obzirom na to da je snimak objavljen na spomenutom YouTube kanalu drhtav, odnosno da se kamera trese, te da je na ekranu moguće vidjeti odsjaj, može se zaključiti da je nastao snimanjem već postojećeg snimka nadzorne kamere, vjerovatno mobilnim telefonom, te da se zbog toga na njemu čuju zvukovi. 

Na snimku se mogu vidjeti obrisi vodenog žiga portala Alo, koji je na svom YouTube kanalu 4.1.2022. objavio kompilaciju posljednjih snimaka na kojima je navodno viđen Periš.

alt

Na YouTube kanalu Alo, kadar je širi i može se vidjeti da se snimak sa nadzorne kamere snima drugom kamerom ili telefonom. Na početku se mogu čuti i glasovi koji šapuću.

alt

Dakle, video objavljen na YouTube kanalu Nestali Matej Periš nije autentičan.

Napomena: Raniji tekst koji je "Slobodna Bosna" prenijela od portala Klix.ba je ispravljen na osnovu analize portala raskrinkavanje.ba jer video ispod koji “otkriva nove detalje” nestanka Mateja Periša nije autentičan.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...