RAD NA NOVOJ GENERACIJI MOTORA: BMW je objavio vijest koja će mnoge razveseliti

Svojom najnovijom odlukom BMW postaje oaza za sve oktanofile, posebno one sklone njemačkim premium markama.

  • Auto

  • 17. Jan. 2022  17. Jan. 2022

  • 0

Za razliku od Mercedesa, koji je već najavio transformaciju odjela za razvoj motora, te Audija, koji će posljednji novi motor lansirati 2026. godine, u BMW-u na aktualne trendove gledaju stojeći s obje noge čvrsto na zemlji.

Ako su se već u pogledu dizajna malo zaigrali, kad su mehanika i pogonski strojevi u pitanju, Bavarci će tu igrati na dva fronta.

BMW-ov šef razvoja Frank Weber potvrdio je za Auto Motor und Sport kako BMW radi na razvoju nove generacije benzinskih i dizelskih motora, i to jer trebaju "narednih nekoliko godina vrhunske motore s unutarnjim izgaranjem kako bi reducirali globalne CO2 emisije u sektoru osobnih automobila".

A tu vijesti ne staju, pa tako Frank kaže da će se razvijati niz motora, uključujući i velike "osmake":

"Upravo zato radimo na novoj generaciji motora: benzinskim, dizel, šestcilindarskim, osamcilindarskim. Samo sa šestcilindarskim motorima ćemo smanjiti emisiju CO2 više nego što je to bilo uvođenjem nove generacije."

Weber pritom otkriva kako nova generacija donosi velike tehnološke novine, posebno u "glavama cilindara". Također je istaknuo kako BMW neće klijente siliti da biraju između klasičnih motora na fosilna goriva i električnog pogona jer je njihov "cilj uvijek ponuditi najodrživija i inovativna vozila, bez obzira na tip pogona".

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...