GLASANJE JE TAJNO: Tri žene u utrci za predsjednicu Evropskog parlamenta

Pobjednik treba osvojiti apsolutnu većinu valjanih glasova, odnosno 50 posto plus jedan glas.

  • Svijet

  • 18. Jan. 2022  18. Jan. 2022

  • 0

Tri žene, Maltežanka Roberta Metsola, Šveđanka Alice Kuhnke i Španjolka Sira Rego u utrci su za predsjednicu Evropskog parlamenta, a favoritkinja je Metsola, vršiteljica dužnosti predsjednice EP-a iz redova pučana.

Evropski parlament u utorak bira predsjednicu, glasanje je tajno i provodi se na daljinu zbog pandemije koronavirusa. Pobjednik treba osvojiti apsolutnu većinu valjanih glasova, odnosno 50 posto plus jedan glas.

Ako se to ne dogodi niti nakon tri kruga glasanja, što je malo vjerojatno, dvoje kandidata s najviše glasova iz trećeg kruga sudjelovat će u posljednjem, četvrtom krugu, a za predsjednika će biti izabran onaj ko ima više glasova.

Prije prvog kruga kratko su se predstavile tri eurozastupnice, dok je Poljak Kosma Zlotowski (ECR) odlučio povući svoju kandidaturu, piše N1.

“Moramo osnažiti EP. Ne smijemo se bojati reformi”, rekla je pučanka Metsola i dodala da je potreban 'moderniji, učinkovitiji' Evropski parlament, a na čelu tog suzakonodavnog tijela EU-a predsjednica koja će “slušati i miriti razlike” među eurozastupnicima.

“Za sve vas koji mi govorite da ne pripadam ovdje, u krivu ste”, rekla je Kuhnke, eurozastupnica zelenih afričkog porijekla. Ako postane predsjednica EP-a, zastupnica je rekla da će raditi na tome da EU postane “predvodnica zelene tranzicije” te na većoj raznolikosti i socijalnoj pravdi.

“Želimo socijalniju, zeleniju, više feminističku Evropu”, rekla je Španjolka Rego iz kluba Ljevice i više puta istaknula da svaka žena treba imati pravo odlučivati o vlastitom tijelu.

EP je prve dvije i pol godine mandata saziva 2019. do 2024. vodio italijanski socijaldemokrat David Maria Sassoli koji je preminuo prije sedmicu dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...