BANJALUČKI PORTAL O HAMLETOVSKOJ DILEMI STRANAKA IZ RS: Vratiti se u bh. institucije ili nastaviti višemjesečnu blokadu, pitanje je sad

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i sve političke snage Srpske da se vrate u institucije BiH i takvim postupkom zaštite interese srpskog naroda, na scenu su stupile nove oprečne reakcije na realizaciji opozicija-vlast.

  • Politika

  • 18. Jan. 2022  18. Jan. 2022

  • 4

Povratak političkih snaga Republike Srpske u institucije BiH ili nastavak višemjesečne blokade - pitanje je sad, piše Srpskainfo.

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i sve političke snage Srpske da se vrate u institucije BiH i takvim postupkom zaštite interese srpskog naroda, na scenu su stupile nove oprečne reakcije na realizaciji opozicija-vlast.

Da li će višemjesečna prepucavanja i usijane tenzije dobiti obrise izlaska iz krize ili će nastaviti putem blokada ostaje pod znakom pitanja do naredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, najavljene za prvu dekadu februara.

“Dodik se vraća Bakiru”

Ipak, iako su poslije starih, stigle nove tenzije, u ovom trenutku je primjetno da se stvorio prostor za drugačiji stav od onog koji je mjesecima bio na snazi.

– Najavljeni formalni povratak treba da znači da je SNSD sa svojim koalicionim partnerima SDA i HDZ našao prihvatljivo rješenje za izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH,  što je svojom odlukom nametnuo Incko prije skoro pet mjeseci, a na čemu su zasnovani zaključci Narodne skupštine Republike Srpske. Ja o tome nemam saznanja, niti sam upoznat sa sadržajem takvog dokumenta, ali budući da je to bio povod za neučestvovanje u radu zajedničkih institucija, valjda će sada, ukoliko se vraćaju u zajedničke institucije, taj problem nametnute Inckove odluke biti otklonjen – rekao je predsjednik PDP, Branislav Borenović.

– Nakon svih velikih, žestokih riječi, izjava o raznoraznim „mirisima“ Sarajeva, “turistima” iz međunarodne zajednice, brojnim tenzičnim inicijativama i najavama, jasno je da se Dodik i SNSD snishodljivo vraćaju Bakiru u Sarajevo, koji je to najavio ponižavajućom izjavom da će ljutnja brzo proći – kategoričan je Borenović.

Ističe da je ovo pokazatelj da “galamdžijske, svađalačke, lažne, kvazipatriotske politike” moraju otići u prošlost i da “razum, mudrost, ozbiljnost, znanje, staloženost” moraju preuzeti primat u vođenju društva.

– Također, prije svega očekujemo i posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti formiran VSTS Republike Srpske, što je Dodik najavio da će se desiti tokom januara – rekao je Borenović.

“Dužni su nam odgovore”

Da je ključ razrješenja trenutne situacije u dijalogu i u rukama Narodne skupštine Republike Srpske smatra predsjednik DNS, Nenad Nešić.

– Prije svega, imamo zaključke Narodne skupštine o aktivnostima srpskih predstavnika u zajedničkim organima BiH, a podsjećanja radi, ti zaključci su doneseni nakon nametanja Inckovog zakona. Međutim, uzroci za nedjelovanje srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH su i dalje tu. I dalje je na snazi Inckov zakon, i dalje je na snazi odluka o poljoprivrednom zemljištu, o šumama Republike Srpske – podsjetio je on.

Ipak, navodi, treba dati priliku da Narodna skupština donese konačan stav, pa čak i ukoliko se desi da stavi van snage donesene zaključke koji su bili reakcija na Inckov zakon.

– Također, odgovore na pitanja šta se to u međuvremenu promijenilo i kako postupati dalje trebaju dati Dodik, ali i oni koji su predlagali zaključke, gdje, prije svega, mislim na Mirka Šarovića – rekao je Nešić.

“Krah Dodikove politike”

Član Predsjedništva SDS, Mladen Bosić, trenutna dešavanja je okarakterisao kao „krah Dodikove politike“.

– Ovo je razgolićavanje situacije, pokazatelj da je to politika koja nema nikakav smisao osim pravljenja magle, da bi stvari bile što zamućenije za javnost i da bi se stvorio prostor za manipulaciju – smatra Bosić.

Ističe da je u ovoj situaciji glavno pitanje šta je efekat mjera koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

– Te mjere su donesene na osnovu ubjeđivanja Milorada Dodika, koji je isticao da će on vratiti nadležnosti na nivo Republike Srpske, te da će se takvim odlukama i blokadom zajedničkih institucija dovesti do toga da se poništi Inckov zakon. Ako ništa od toga nije urađeno, a vraća se u institucije BiH, ja ne znam kako to drugačije nazvati nego krah politike Milorada Dodika – istakao je Bosić.

“Ključ u dijalogu”

Delegat SNSD u Domu naroda BiH, Lazar Prodanović, smatra da je pitanje vraćanja u institucije ograničeno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, te da je ključ u dijalogu svih aktera koji su učestvovali u donošenju odluke u julu prošle godine.

– Smatram da svi akteri, koji su učestvovali u donošenju ove odluke, trebaju jasno iznijeti stav na sjednici Narodne skupštine, ali smatram i da predstavnici Republike Srpske takođe moraju doći do rješenja koja neće štetiti interesima Srpske, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Postoji značajna odgovornost svih predsjednika političkih partija u donošenju ove odluke u smislu definisanja stavova i zaključaka kojima bi se stvorila mogućnost da predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, ali i svih drugih institucija, učestvuju u punom kapacitetu u radu tamo gdje su izabrani – rekao je Prodanović.

Iako, dodaje, nema nikakve dileme da je donošenje odluke o izmjenama Krivičnog zakona BiH od strane bivšeg visokog predstavnika, Valentina Incka, nanijelo veliku štetu Republici Srpskoj. Potrebno je, smatra, stvoriti atmosferu u kojoj će svi oni koji učestvuju u radu institucija doći do rješenja koje bi bilo prihvatljivo za sve.

– Bez tog učešća mislim da će ukupni procesi dodatno stvarati probleme u funkcionisanju institucija Republike Srpske – istakao je Prodanović i konstatovao da nijedna odluka, koja je protiv interesa Srpske, ne može biti usvojena u institucijama Bosne i Hercegovine.

Predsjednici političkih partija u Republici Srpskoj su krajem jula prošle godine potpisali zaključke da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH do daljnjeg neće učestvovati u njihovom radu, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka koje se protive interesima Republike Srpske, a sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona Valentina Incka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...