TRIKOVI ZLATA VRIJEDNI: Ukoliko se baterija vašeg laptopa suviše brzo prazni, evo šta učiniti da joj produžite vijek trajanja…

Kod Windows 11, ti su podaci prebačeni u Settings, pod opcijom System odnosno Power & Battery, u dijelu Power Mode.

  • HiTec

  • 19. Jan. 2022  19. Jan. 2022

  • 0

Prijenosni računari postali su neizostavan alat za rad, učenje i zabavu. Uz to što zauzimaju relativno malo mjesta, lakša su za nošenje, a i često prikladnija za korištenje.

No prijenosni računari imaju jednu, mogli bismo reći, manu. A to je da za svoj rad koriste bateriju. To znači da, osim ako ga ne namjeravate stalno imati uključenog u struju (što se protivi onom "prijenosno" dijelu u imenu), za rad ćete koristiti bateriju. Koja se s vremenom prazni.

Koliku će autonomiju (rad na bateriju) imati vaš računar, ovisi o cijelom nizu različitih varijabli. Od toga koliki je kapacitet baterije do toga što radite na samom računaru. Tako neki računari "izdrže" svega 3-4 sata, dok su neki sposobni izdržati i više od 12 sati, piše Zimo.hr.

Bez obzira u koju kategoriju spada vaš prijenosni računar, postoji nekoliko "trikova" koji će vam omogućiti da izvučete još nekoliko minuta (ili sati) više iz baterije svog prijenosnog računara, prije nego što budete prisiljeni potražiti električnu utičnicu.

Prilagodite rad računara

Koristite li prijenosni računar s Windowsima, koliko će se vaša baterija brzo trošiti, možete odrediti u postavkama baterije. Kod Windows 10, često su te postavke u traci sa zadacima (task bar) u obliku ikone baterije. Kliknite na nju i odredite želite li najbolje performanse računara (i kraće trajanje baterije), ili pak nešto lošije performanse (i duže trajanje baterije). Ovdje ujedno možete provjeriti i koliko dugo će vam baterija još trajati, odnosno koliko joj treba da se napuni do kraja (ako je računar priključeno na struju).

Kod Windows 11, ti su podaci prebačeni u Settings, pod opcijom System odnosno Power & Battery, u dijelu Power Mode.

Opcije su veoma jednostavne i jasne. Odaberete li Best Performance/Najbolje performanse, računar će biti nešto brži, aplikacije će se otvarati gotovo odmah, ali će danak tome platiti baterija. S druge strane, ako odaberete Battery Saver/Štednja baterije, automatski će vam se smanjiti svjetlina ekrana, obustaviti automatsko sinkroniziranje aplikacija kao što su kalendar i e-mail, a vjerojatno će se zaustaviti i većina aplikacija u pozadini.

Većina proizvođača preporuča korištenje Recommended/Preporučenih postavki koje bi trebale uravnotežiti trošenje baterije i performanse uređaja.

Neki proizvođači prijenosnih računara mogu imati vlastite aplikacije za upravljanje "zdravljem" baterije u kojima će vas obavještavati o tome koliko još vremena imate prije no što se baterija isprazni, kakvo je stanje ispravnosti baterije, ali i ako je potrebno bateriju zamijeniti (iz bilo kojeg razloga).

Korisnici Macbookova postavke baterije mogu pronaći u System Preferences pod Battery. Posljednje verzije operativnog sistema macOS donijele su pregršt mogućnosti kojima korisnici mogu upravljati baterijom.

Žele li izvući najviše od svoje baterije, korisnici bi trebali uključiti opciju Slightly dim the display while on battery power, koja će malo smanjiti svjetlinu ekrana te isključiti Enable Power Nap while on battery power, kako se računar ne bi "budio" i provjeravao nove e-mailove i ažuriranja.

Također, ovisno o verziji operativnog sistema koji koriste, korisnici MacBookova mogu imati dodatne opcije koje mogu koristiti. Naprimjer, Optimize video streaming while on battery, onemogućit će prikazivanje HDR videa i tako uštediti malo baterije. Tu je i Energy Mode, koji je veoma sličan onome u Windowsima i korisnicima nudi unaprijed određene modele rada - Low Power (duži vijek baterije), Automatic i High Power (bolje performanse).

U stisci, isključite WiFi

Ako ste zaista u škripcu što se trajanja baterije tiče, a niste u mogućnosti napuniti svoj prijenosni računar, brzo rješenje je prebacivanje u Avionski način rada. U Windowsima on će automatski ugasiti WiFi i Bluetooth, dok će korisnici MacBooka morati sami ugasiti te dvije opcije spajanja. S jedne strane, to znači da će baterija trajati dodatno vrijeme, jer se neće nepotrebno trošiti, no s druge strane, to znači da vam podaci s interneta neće biti na dohvat ruke.

Ali kad struje nema nigdje na vidiku, ovo je možda najbolje rješenje.

Ugasite aplikacije koje koriste puno energije

Baš kao i na pametnim telefonima, računari ostavljaju pojedine aplikacije uključene u pozadini kako bi bile što brže dostupne korisnicima. No to znači i da troše energiju čak i kad ih se ne koristi aktivno. Prvi je korak otkriti koje su to aplikacije koje troše najviše energije, a drugi gašenje onih koje nisu potrebne.

U Windowsima ti se podaci nalaze u istom onom dijelu o bateriji u postavkama. Možete pogledati koja aplikacija je u posljednjih 24 sata trošila najviše baterije, odnosno koja je to isto radila u posljednjih sedmicu dana. Klikom na samu aplikaciju, moguće je vidjeti koliko je vremena zaista bila u upotrebi, a koliko "na čekanju". Također, za neke aplikacije možete odabrati kad želite da rade u pozadini (uvijek, nikad ili ćete odluku prepustiti Windowsima).

Ako se malo bolje razumijete u računare, možete ugasiti i određene aplikacije koje se pokreću sa samim sistemom kroz aplikaciju Task Manager. Obično se aplikacije koje u imenu imaju "helper" ili "assistant" mogu ugasiti bez nekakvih posljedica, no za sve ostalo, radije se konsultirajte s nekim ko se razumije i može procijeniti što vam je potrebno za normalan rad na računaru, a što samo troši resurse.

Korisnici MacBooka slične opcije mogu pronaći ako na računaru potraže Users & Groups te odaberu Login Items. Tamo će pronaći popis svih aplikacija koje se pokreću u pozadini nakon pokretanja računala. Također, nemojte gasiti ništa za što niste sigurni da vam ne treba!

Prilagodite grafiku onome što radite

Ako vaš računar ima snažni grafički procesor, on vam nije nužno potreban kad surfate internetom ili pišete u nekakvom dokumentu. Stoga nema potrebe da troši energiju koristeći najviše postavke. Računari s takvim, snažnim procesorima, obično imaju dodatne aplikacije koje se koriste upravo za upravljanje grafikom. U slučaju Nvidia GeForce grafičkih kartica, korisnici mogu otvoriti GeForce aplikaciju te odabrati Program Settings kako bi odredili koje aplikacije imaju pristup maksimalnim performansama grafičkog čipa. To bi, ponajprije, trebale biti videoigre i aplikacije za uređivanje videa ili fotografija. Sve ostalo, zadovoljit će se integriranom grafikom.

Korisnici MacBookova slične opcije mogu pronaći u dijelu koji upravlja baterijom (što smo ranije spominjali), ako odaberu Automatic graphics switching. To će omogućiti sistemu da sam procjenjuje kad treba uključiti naprednu grafiku i ubrzivače, a kad oni nisu potrebni.

Očistite uređaj

Možda to zvuči neobično, ali začepljeni otvori za ventilaciju mogu utjecati na životni vijek baterije. Jer iako su tokom godina baterije postale kvalitetnije i dugovječnije, još uvijek nisu otporne na visoke temperature. Držanje prijenosnog računara na koljenima, odnosno na bilo kakvoj tkanini, neizbježno će dovesti do toga da se prašina i mucice skupljaju na otvorima za hlađenje i samom hladnjaku. Što su ti otvori manji, to će temperatura u računaru biti viša, a baterija kraće trajati.

Dakle, uz to što bi trebali izbjegavati držanje računala na jastuku ili deki (a što mnogi od nas rade dok gledaju filmove ili igraju videoigre), trebalo bi ga i povremeno očistiti. Najbolji način je ispuhivanje komprimiranim zrakom. Limenke s takvim zrakom mogu se kupiti u većini trgovina s informatičkom opremom. No ako to niste nikad radili, predlažemo da se raspitate u servisu kako očistiti uređaj na najsigurniji način ili ga jednostavno prepustite u ruke servisera koji će to napraviti brzo i sigurno!

I naravno, koristite uređaj na ravnoj i čvrstoj podlozi kako ne biste zatvarali otvore za hlađenje!

Obratite pažnju na "zdravlje baterije"

S vremenom baterija gubi svoj kapacitet, a onda i trajanje. Kako se ne bi iznenadili kad baterija prestane s radom, s vremena na vrijeme provjerite njeno "zdravlje"!

Korisnici MacBookova to mogu napraviti jednostavnim držanjem tipke Opcije i klikom na ikonu baterije. Ako se pojavi upozorenje Replace Now ili Service Battery, vrijeme je da razmislite o novoj.

Korisnici Windowsa nemaju baš tako jednostavan pristup tim podacima, osim ako ne koriste neko od računara gdje je proizvođač uključio takve opcije u podatke o bateriji.

Postoji način da se i na Windowsima dobiju podaci o zdravlju baterije, no oni zahtjevaju "kopanje" po samoj srži Windowsa i ne preporučujemo ga korisnicima koji nisu u kategoriji "naprednih".

Za one koji žele biti sigurni - tu je dodatna baterija

Baš kao što za mobilne uređaje koristimo dodatne vanjske baterije, isto možemo koristiti i za većinu novijih prijenosnih računara. Ono o čemu treba voditi računa je da kapacitet prijenosne (vanjske) baterije bude dovoljno velik da može napajati prijenosno računalo.

U prijevodu, što veći kapacitet to bolje. Trenutno se na tržištu mogu pronaći baterije koje imaju kapacitet i od 20.000 mAh, što bi trebalo biti dostatno za par sati rada na prijenosnom računaru. No prije nego što kupite dodatnu bateriju, provjerite s prodavačem podržava li ona punjenje prijenosnog računara te je li uopće moguće spojiti vaš prijenosni računar na prijenosnu bateriju!

Koristite li sve ove savjete, sigurno ćete moći koristiti svoje prijenosno računalo i bateriju na njemu duže i biti zadovoljniji s mogućnostima koje nudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...