NOVO UPOZORENJE SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: "Pandemija nije ni blizu..."

Pet miliona slučajeva je prijavljeno u Evropi prošle sedmice, a WHO je predvidjela da bi omikron mogao zaraziti polovinu stanovnika Evrope do marta.

  • Zdravlje

  • 19. Jan. 2022  19. Jan. 2022

  • 2

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da je pandemija COVID-19 daleko od završetka, jer je u Francuskoj, Njemačkoj i Brazilu registrovan novi rekord zaraženih u posljednja 24 sata.

Visoko prenosivi soj omikron se nesmanjeno širi svijetom, tjerajući neke vlade da uvedu nove mjere, a istovremeno ubrzavaju uvođenje dopunskih vakcina. 

"Ova pandemija nije ni blizu kraja", rekao je šef WHO Tedros Adhanom Ghebrejesus novinarima iz sjedišta agencije u Ženevi", prenosi AFP.

Evropa je u epicentru alarmantnih novih epidemija, pri čemu je broj slučajeva u Njemačkoj prešao 100.000, a Francuska je u utorak prijavila skoro pola miliona slučajeva.

Šef zdravstva UN-a upozorio je da se omikron ne smatra blagim, jer dominantni soj Covida nastavlja da izaziva nove epidemije od Latinske Amerike do istočne Azije nakon što je prvi put otkriven u južnoj Africi u novembru.

"Omikron je možda manje ozbiljan, u prosjeku, ali priča da je u pitanju blaga bolest je pogrešna", rekao je.

Pet miliona slučajeva je prijavljeno u Evropi prošle sedmice, a WHO je predvidjela da bi omikron mogao zaraziti polovinu stanovnika Evrope do marta, prenose Vijesti.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...