OVO JE ZA NJIH NAJVEĆI ISKORAK U SVIJET GEJMINGA: Evo šta su poručili iz Microsofta nakon kupovine Activisiona za nevjerovatnih 68.7 milijardi dolara

Satya Nadella tvrdi da će potpisivanje ugovora označiti ključnu ulogu u stvaranju platformi novih metaverzuma.

  • HiTec

  • 19. Jan. 2022  19. Jan. 2022

  • 0

Microsoft kupuje Activision, izdavača Call of Dutyja, Warcrafta i Diabla. Ugovor vrijedan čak 68.7 milijardi dolara puno je veći od sumanutih 26 milijardi koje je Microsoft 2016. potrošio na kupnju Linkedina.

Ovo je bez dvobje Microsoftov najveći iskorak u svijet gejminga - Microstoft se pohvalio da će ovim potezom postati treća najveća gejming kompanija, "odmah iza Tencenta i Sonyja".

Jedan od koraka koji će se reflektirati na potrošače uključuje dodavanje brojnih Activisionovih naslova u pretplatničku uslugu Xbox Game Pass. Uz preuzimanje Activisiona, Microsoft će dobiti prava na izdavanje Warcrafta, Diabla, Overwatcha, Call of Dutya i Candy Crusha. "Nakon zaključivanja ugovora ponudit ćemo čim više igara na Xbox Game Passu i PC Game Passu. Bit će riječ i o novim i o starim igrama iz Blizzardovog nevjerovatnog kataloga", rekao je Microsoftov voditelj gejminga Phil Spencer.

Xbox Game Pass trenutno broji 25 miliona pretplatnika, dok Microsoft nastavlja kupovati studije kako bi uslugu učinio atraktivnijom, piše Verge.

"Duboko investiramo u visokobudžetni sadržaj, zajednicu i oblak kako bi stvorili novu eru gejminga koja igrače i tvorce sadržaja stavlja u prvi plan te igranje čini sigurnim, inkluzivnim i dostupnim svima", rekao je Microsoftov direktor Satya Nadella.

Microsoftov ugovor dolazi nakon nekoliko mjeseci proteklih u jeku optužbi za seksualno zlostavljanje u Activision Blizzardu.

Kalifornijski Odjel za pošteno zapošljavanje i domove (Fair Employment and Housing, odnosno DFEH) tužio je Activision Blizzard za promoviranje kulture "konstantnog seksualnog zlostavljanja".

Sve veći broj zaposlenika iskoračio je s optužbama o spolnom uznemiravanju sve do trena kad je kompanija odredila nagodbu od 18 miliona dolara s američkom Komisijom za jednake prilike u zapošljavanju. U jeku te objave izvješća nalažu da je od jula skoro 40 zaposlenika Activision Blizzarda "izašlo" iz kompanije.

Tim rečeno, Microsoft vrlo vjerojatno ne zna točno kako riješiti ove probleme, dok kontroverzni Bobby Kotick u međuvremenu nastavlja raditi kao direktor Activision Blizzarda. Vrlo je izgledno, doduše, da Kotick neće ostati u kompaniji nakon što se ugovor finalizira. Spencer, donedavni voditelj Gaminga u Microsoftu postao je direktorom Microsoft Gaminga, a kompanija kaže da će poslovni odjel Activision Blizzarda na koncu odgovarati izravno njemu.

"Microsoft je kao kompanija posvećena putovanju prema inkluzivnosti u svakom aspektu gejminga, među zaposlenicima i igračima' tvrdi Spencer. 'Duboko cijenimo kulture pojedinih studija i vjerujemo da kreativni uspjeh i autonomija idu rukom pod ruku s tretiranjem svake osobe s dignitetom i poštovanjem. Vodimo računa da svi timovi i svi voditelji timova poštuju ova načela. Radujemo se širenju naše kulture proaktivne inkluzivnosti u sve timove unutar Activision Blizzarda".

Microsoftov masivni ugovor s Activision Blizzardom dolazi skoro godinu nakon što je kompanija kupila Bethesdu za 7.5 milijardi dolara. Akvizicija je broj Microsoftovih studija poveala na 23 te je donijela veliku beneficiju Xbox Game Passu.

Microsoft očekuje da će ugovor s Activision Blizzardom biti zaključen sa fiskalnom 2023., što znači da ugovor neće do kraja biti potpisan još bar 18 mjeseci - što nije malo. Activision Blizzard operira na nekoliko tržišta što bi Microsoftu moglo otežati potencijalnu regulativu.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...