TUŽNA VIJEST: U 62. godini života preminuo ugledni bh. arhitekta

U periodu od 1994. do 2001. godine radio je kao arhitekta i projekt menadžer za Norwegian People’s Aid, organizaciju koja se bavi humanitarnim radom te pružanju pomoći u ratom razorenim zajednicama.

  • Hronika

  • 21. Jan. 2022  21. Jan. 2022

  • 0

Ugledni bosanskohercegovački arhitekta Dejan Tadić preminuo je 19. januara u 62. godini.

Bio je jedan od osnivača arhitektonskog biroa I.D.E.A. Sarajevo. Dejan je Arhitektonski fakultet u Sarajevu upisao 1979. godine i na istom diplomirao 1985. godine kada je počeo raditi u jednom od najetabliranijih arhitektonskih kuća u bivšoj državi - Arhitekt.

Kao projektant, a pod mentorstvom akademika Ivana Štrausa, Dragana Bijedića i Mladena Gvozdena, radio je na projektima značajnim za grad Sarajevo: stambeni blok Papagajka 1986. i Dom penzionera na Stupu, objekat koji je osvojio Borbinu nagradu za arhitekturu 1991. godine. Dio svog radnog vijeka, Dejan je proveo i u firmi TZI Sarajevo.

U periodu od 1994. do 2001. godine radio je kao arhitekta i projekt menadžer za Norwegian People’s Aid, organizaciju koja se bavi humanitarnim radom te pružanju pomoći u ratom razorenim zajednicama.

Sa Zijom Krvavcem i Sakibom Okovićem je 2001. osnovao arhitektonski studio I.D.E.A. Sarajevo ispred kojeg je radio na: projektu sanacije i adaptacije zgrade Parlamentarne skupštine BiH koji uključuje i projekte enterijera Velike sale te projekat Trga Bosne i Hercegovine; projektu kina Dubrovnik koji danas poznajemo kao Cinema City; projektu Spomen-sobe Potočari u sklopu Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica; projektu Park šuma Mojmilo Arboretum; projektu proširenja i unutrašenjeg uređenja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu; projektu Trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu i Trga Prvog korpusa kod općine Centar, te nizu drugih projekata.

Treba izdvojiti i osvojeno prvo mjesto na javnom konkursu za Kongresni centar u Sarajevu, koji su doprinjeli kreiranju slike Sarajeva kakvog ga danas poznajemo. Dejan je u svojoj bogatoj karijeri radio na preko 40 javnih konkursa, kako u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, tako i internacionalno.

Sahrana će se održati danas u 14 sati na groblju Sveti Marko u Sarajevu, javlja Klix.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...