DETALJI OPTUŽNICE: Dijana Hrkalović naredila policiji čuvanje Darka Eleza da bi mogao zidati po Beogradu

Bivša državna sekretarica MUP-a Srbije optužena je za trgovinu uticajem, a Milenković i Šušnjić za zloupotrebu službenog položaja. Suđenje je zakazano za 3. mart u Specijalnom sudu.

  • Regija

  • 21. Jan. 2022  

  • 0

Čelnici novosadske policije dobili su zadatak od bivše državne sekretarice MUP-a Srbije Dijane Hrkalović da po svaku cijenu "sačuvaju živog" Darka Eleza (41), osuđivanog kriminalca.

Ona je bila vrlo jasna "da ne smije slučajno da im se desi da ga ubiju", jer je, kako je pojašnjeno, ona bila zadužena za to da se Elezu omogući da zida zgrade u Beogradu i da se bavi stanogradnjom.

Ovo je samo jedan od detalja koji se navode u optužnom prijedlogu Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) protiv Dijane Hrkalović, Dejana Milenkovića Bagzija i Milorada Šušnjića.

Bivša državna sekretarica MUP-a Srbije optužena je za trgovinu uticajem, a Milenković i Šušnjić za zloupotrebu službenog položaja. Suđenje je zakazano za 3. mart u Specijalnom sudu.

Da bi zaštitili Eleza, čelnici srbijanske policije su po nalogu Hrkalovićeve, otvorili čak i operativnu obradu nazvanu "Sačma", kako bi spriječili druge službe u okviru MUP-a Srbije da ga istražuju i "rade". Navodno, tadašnji načelnik novosadske policije Šušnjić stavio je "na mjere" ovog kriminalca i to odmah pošto je Ž. K. iz Novog Sada prijavio da mu Elez prijeti.

Sve se to dešavalo decembra 2017. godine, samo tri sedmice nakon što je Elez izašao sa izdržavanja kazne iz zatvora u Sremskoj Mitrovici.

Istovremeno, obrada je otvorena i protiv samog Ž. K. i to na osnovu lažnih podataka da je on sa Đorđem Ždralom planirao da ubije Eleza.

"Postojao je operativni podatak da Elez u svom vlasništvu ima MUP-ove 'tetra uređaje i tetra veze' sa kojima slobodno prelazi državnu granicu", naveo je jedan od svjedoka, čiji se iskaz navodi u optužnici, navode Novosti.

"Kada sam pitao Šušnjića, šta će to Elezu, dobio sam odgovor da on treba da zna kada je naređen "krug" i kako da iz njega izađe", dodaje se.

Policijskim žargonom rečeno, u Novom Sadu je "krug" isto ono što je u Beogradu "vihor", potpuna blokada grada kada su počinjena najteža krivična djela. Nalog za "krug", odnosno "vihor" izdaje samo načelnik policijske uprave, ili onaj koga on ovlasti. Ko posjeduje "tetru" zna da je ovakva mjera izrečena, ali i gdje može da "prođe" odnosno izađe iz grada.

Ovako policijski zaštićen, ovaj kriminalac je nastavio da vršlja po Novom Sadu, ucjenjuje i reketira privrednike, a sumnja se da je učestvovao i u nekim ubistvima. Istraga je, takođe, došla do podataka, na osnovu nekih svjedočenja, da je plan bio i da svoje polje djelovanje Elez prebaci i na beogradske ulice.

Navodno, planirano je bilo spajanje Elezove ekipe sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Oni bi trgovali narkoticima, uklanjali konkurenciju, a potom i prali novac, kroz zidanje.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...