POZADINA ĐOKOVIĆEVOG TAJNOG BIZNISA: Da li je slavni teniser postao ikona antivakserskog lobija, zarad svoje kompanije

Kad je do početka ovog januara Novak Đoković bio u nedoumicama, to je bilo više manje u granicama njegovog sporta.

  • Sport

  • 22. Jan. 2022  22. Jan. 2022

  • 0

Novak Đoković od sada je u očima cijelog svijeta čovjek koji se usprotivio obaveznom vakcinisanju. Teška uloga koja bi se mogla pretvoriti u teret, jer u njega gleda zemaljska kugla.

Kad je do početka ovog januara Novak Đoković bio u nedoumicama, to je bilo više manje u granicama njegovog sporta.

Uostalom, to je bilo samo radi njegov ranga u utrci sa Rafaelom Nadalom i Rogerom Federerom – utrci za ono što će ostaviti za potomstvo. Sve se promijenilo nakon ove dvije nevjerojatne sedmice. Odkako je postao predmet zbunjujućeg sukoba između Australija Opena i australijske vlade, svjetski broj jedan, konačno izbačen iz Australije, postao je ikona izvjesne politike.

Piše: Cyril Simon, Le Parisien

Postao je Novax, čovjek koji se priključio "pokretu otpora". Bez obzira šta mislili o njegovom izboru, ili o njegovoj neopreznosti u vrijeme kad je bio zaražen, on sada mora živjeti sa etiketom koja bi ga mogla prevazići.

Poput slika sa zadnjih manifestacija protiv obavezne vakcinacije i uvođenja nove zdravstvene propusnice u Parizu, gdje su bili istaknuti transparenti sa likom Novaka Đokovića.

Neki Đokovića porede čak sa Muhamedom Alijem, koji je 1967. odbio da se kao američki vojnik bori u Vietnamu.

Referenca koja mu se vjerojatno dopada, ali koja bi se u očima izvjesnih sponzora mogla pokazati vrlo problematičnom. A šta sa političarima ekstremne desnice, za koje je "slobodarski čovjek na strani Đokovića", i "rob u očima ludog Macrona", a šta sa krajnje desničarskom grupom Reignite Democracy Australia (‘Ponovno upaliti demokraciju’), koja ga opisuje kao "tračak svjetlosti za cijeli pokret za slobodu"?

Denis Agret je lik grupe antivaksera koja u ovoj ultra medijatiziranoj epizodi želi vidjeti prvu etapu generalnog osvješćivanja.

"Možemo biti prezadovoljni što neki sportisti kao Đoković ili surfer Kelly Slater naročito vode računa o svom tijelu i što su obaviješteni o svemu. Vrlo je inteligentno pročitati sve podatke i poslušati sve ove koje zovemo komplotisti", zadovoljan je ovaj ljekar urgentne medicine – koji je nedavno bio prisiljen okačiti bijeli liječnički mantil o klin.

"To je učestvovanje u buđenju javnog mnijenja naspram farmaceutskih laboratorija i vlada", dodaje, posve uvjeren u porast rizika kardiovaskularnih incidenata za vakcinisane – što nijedan zvanični izvještaj nije potvrdio.

Zagovornik alernativnih lijekova

Ovi što kleveću Đokovića će o njegovoj poziciji idola antivaxera reći da ju je sam besramno izazvao. A realnost je ipak kompleksnija. Teniser jeste dvosmislen. Međutim, on se nikada nije javno tako jasno izjasnio, kao neki antivaxeri ili notorni komplotisti – o navodnoj opasnosti vakcina protiv COVID-19, koje su u posljednje vrijeme proizvedene.

U tom smislu njemu se ne može pripisati da je dezinformator u vezi sa pandemijom. Ono što on jeste uradio je da je redovno izražavao svoju rezerviranost i podsjećao na pravo svakog pojedinca da se liječi kako sam izabere.

Pomalo kao francuski teniser Pierre-Hugues Herbert.

"Problem je u tome što me prisiljavaju da u svoje tijelo nešto stavim. To je ono što neću i za mene je to neprihvatljivo. Ali ja nisam protiv bilo kakve vakcine, jer ko sam ja da govorim o vakcini ljudima koji rade na tom polju medicine i koji su spasili živote u cijelom svijetu", objasnio je u ljeto 2020. New York Timesu.

Od početka karijere Novak Đoković nije nikada skrivao da ga ezoterozam privlači.Zagovornik alernativne medicine i predani pravoslavni vjernik, ne oklijeva promovirati "dinamičku meditaciju", ili ustvrditi da se pozitivnim mislima može "očistiti zagađena voda".

Politički, brzo je okarakteriziran kao uzavreli nacionalista zbog njegove bliskosti sa srpskim paramilitarnim jedinicama. Iako je, u isto vrijeme, uoči Svjetskog kupa 2018. poželio sreću hrvatskim nogometašima – historijskim neprijateljima.

Teško je prozrijeti ovog čovjeka i zatvoriti ga u jednu jednoznačnu ladicu. Đoković ne kaže sve što misli, ali prihvata odgovornost da ne misli kao svi ostali.Mediapart je npr. prstom ukazao na njegove sklonosti ka nekim revizionističkim tezama.

"Ne čitam novine, već godinama nisam gledao vijesti na televiziji", prenio je u novembru prošle godine.

"Ali primam informacije koje cirkuliraju na društvenim mrežama. Propaganda koja se širi odgovara eliti ili izvjesnoj skupini ljudi", su riječi koje ga nužno stavljaju na marginu, na stranu "anti-sistema".

Otac ga je opisao kao ”Isusa razapetog na krstu”

Prema Laurentu Cordonieru, doktoru društvenih nauka i stručnjaku za dezinformaciju, nema ništa iznenađujuće u tome što su njegove ideje preuzeli "brojni pokreti koji nisu nužno u skladu sa njegovim uvjerenjima".

Njegovi stavovi po različitm pitanjima čine ga naročito atraktivnim.Godinama se zna da ga privlači gomila vjerovanja u new age i nadprirodne sile, a posebno sve što je vezano za antropozofiju. A mostovi između njih i priklanjanja teorijama zavjere vrlo su moćni.

Za komplotiste ili jednostavno za ljude koji se protive vakcinisanju, postao je personifikacija otpora. Ugnjetana osoba.

"Njegova familija i srbijanska vlada preuzele su ulogu autora ove priče od A do Ž.

Njegov ga je otac pred kamerama opisao kao “Isusa na krstu” i "Spartaka slobodnog svijeta".

A šta ako je Đoković uhvaćen u zamku te nečuvene komunikacije svoje okoline?

Dr. Cordonier ni jednog trenutka ne vjeruje u to.

“On nije nikada demantovao ili odbio biti uključen u izvjesne situacije. On ne smiruje igru. Mogao je reći: 'Između nas jeste duboko neslaganje, ali to ne znači da se može reći da sam ja reinkarnacija Krista, ili da je protiv mene organizirana zavjera'. Odbijajući demantirati ove stvari, on ih podržava", kaže Cordonier.

U srijedu je ovaj feljton narastao za još jedan značajan podatak. Novinska agencija Reuters je otkrila da je šampion Đoković u ljeto 2020. kupio 80 posto biotehnološke kompanije QuantBioRes, koje se bavi razvijanjem terapeutskog tretmana protiv COVID-19, a ne vakcine.

Investicija koju je Nole, opet, držao u tajnosti.

Odabrala i sa francuskog prevela Nada Zdravič.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...