OBJAVLJENA LISTA NAJJAČIH VOJNIH SILA SVIJETA: Evo čime raspolažu Amerika, Rusija i Kina i gdje su na listi zemlje bivše Jugoslavije

Na vrhu liste od 140 analiziranih zemalja su Sjedinjene Američke Države, ispred Rusije i Kine.

  • Jeste li znali

  • 23. Jan. 2022  

  • 2

Portal Global Firepower (GFP) objavio je novi popis najmoćnijih vojski. Konačna rang lista koristi više od 50 pojedinačnih faktora za određivanje ocjene na takozvanom indeksu moći određene nacije. Konačna ocjena se donosi analizom brojnih kategorija - od vojne moći i financija do logističkih vještina i geografije.

Što je niža ocjena na Indeksu moći, to je veća teorijska borbena sposobnost nacije – konvencionalna sredstva se uzimaju u obzir, nuklearne sposobnosti nacija se ne razmatraju.

Na vrhu liste od 140 analiziranih zemalja su Sjedinjene Američke Države, ispred Rusije i Kine.

Sjedinjene Države imaju oko 1,4 miliona aktivnih vojnika, više od 2700 borbenih aviona, 910 borbenih helikoptera, više od 6600 tenkova, 11 nosača aviona, 92 razarača i 68 podmornica. Osim toga, Amerikanci imaju i daleko najveći vojni budžet na svijetu – 770 milijardi američkih dolara.

Rusija, koja je sedmicama na svjetskom frontu zbog razmještaja vojske na ukrajinskoj granici, ima 850 hiljada aktivnih vojnika. U svojoj avijaciji ima više od 4000 aviona, od čega više od 1500 borbenih aviona i 544 borbena helikoptera.

Prema GFP izvješću, Rusija ima najveću flotu tenkova na svijetu, s 12.420 tenkova. Treba naglasiti da sam izvještaj ne navodi stanje i tehnološku sofisticiranost ovih tenkova. National Interest je ranije pisao da je Rusija nadogradila velik broj svojih starih modela T-72, ali da je upitno kako bi se nosili s američkim tenkovima Abrams najnovije generacije.

Rusija ima jedan nosač aviona, 15 razarača i 70 podmornica.

S dva miliona aktivnih vojnika Kina prednjači po broju sposobnog vojnog osoblja. Zračne snage imaju više od 1500 borbenih aviona, 5250 tenkova, dva nosača aviona, 41 razarač i 79 podmornica.

imageInfografika najjačih vojski svijeta (Foto: Global Firepower)

Na vrhu liste najmoćnijih vojski još su Indija, Japan, Južna Koreja, Francuska, Velika Britanija, Pakistan i Brazil.

Od zemalja u regiji najbolje su rangirane Srbija i Hrvatska, koje su na 61. i 62. mjestu.

Prema izvještaju GFP-a, Srbija ima 25.000 aktivnih vojnika, ukupno 27 aviona (klasificiranih kao borbeni i borbeni bombarderi), ukupno 51 helikopter i 323 tenka. Treba naglasiti da ove brojke ne naglašavaju je li neki od tenkova u rezervi, kao ni podatak o tehničkoj nadmoći pojedinih tenkova. Srbija ima najviše tenkova M-84, koji je bio glavni borbeni tenk bivše JNA, koji se proizvodio po licenci za sovjetski tenk T-72 u bivšoj SFRJ. Tenk nulte serije proizvodio se od 1984. do 1991. godine. Tenkovi M-84A, koji su se proizvodili od 1988. do 1991. godine, bili su opremljeni snažnijim motorima od 735 kW i primijenjena su poboljšanja oklopne zaštite preuzeta s tenka T-72M1.

Isti tip tenka, u izvedbi A4, s boljim sistemom upravljanja paljbom i njemačkim dizel motorima od 1100 KS koristi i Hrvatska. Krajem prošle godine od Francuske su kupili 12 aviona Rafale - najmodernijih aviona nove generacije, koji će biti isporučeni 2024. i 2025. godine. Hrvatska ima ukupno 15.000 aktivnih vojnika.

Prema izvješću GFP-a, Slovenija je 86. vojna sila u svijetu sa 7000 aktivnih vojnika, 12 helikoptera i 44 tenka.

Albanija zauzima 115. mjesto s 8.000 aktivnih vojnika.

Bosna i Hercegovina zauzima 123. mjesto na GFP listi i prijavljuje 320 tenkova. Valja naglasiti da se uglavnom radi o zastarjelim spremnicima, od kojih su mnogi u kvaru ili se koriste za rezervne dijelove. U Oružanim snagama BiH glavni borbeni tenk je stari američki M-60A3 Patton, koji je bio donacija Sjedinjenih Država. Ima puno starih ruskih tenkova T-55, od kojih mnogi nisu u pogonu.

Crna Gora zauzima 131. mjesto, Sjeverna Makedonija 134., a Kosovo pretposljednje 139. ispred Butana.

imageInfografika vojski regije (Foto: Global Firepower)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...