VLADA SRBIJE NA STUBU SRAMA: "U svemu vidi zavjeru, koristi metode poznate iz Mađarske i Rusije!"

Suočena sa protestima protiv projekta eksploatacije litijuma, srpska vlada pribjegla je retorici koja je već poznata iz Mađarske i Rusije, piše austrijski list "Standard". Kako navode, u pitanju je etiketiranje nevladanih organizacija kao stranih agenata.

  • Regija

  • 24. Jan. 2022  24. Jan. 2022

  • 4

Vlada u Beogradu u svemu vidi zavjeru protiv Srbije, piše list, precizirajući da je premijerka Ana Brnabić nedavno prozvala organizacije poput američkog USAID-a, Fondaciju otvoreno društvo, ali i njemačku Fondaciju Heinrich Böll i austrijsku NVO Riverwatch za organizovanje i finansiranje protesta u Srbiji.

- Ona se pravi kao da pobuna zbog netransparentnosti i eksproprijacije i briga za životnu sredinu uopšte ne potiču iz srpskog društva, nego spolja. A tu griješi - piše austrijski list.

 - Pored toga, to što je potkačila i Fondaciju Heinrich Böll pokazuje da vlada u Beogradu, koju je do sada podržavala vlada Angele Merkel, nije oduševljena prisustvom Zelenih u vladi u Berlinu - ocjenjuje list.

alt

Dnevnik piše da je upiranje prstom u strane izdajnike nešto što je već dobro poznato iz mađarske ili ruske politike.

- NVO se birokratski maltretiraju i difamiraju kao strani agenti -  piše Standard, dodajući da Brnabić time samo pokazuje "demokratsko-političko stanje svoje zemlje" za koju je i organizacija Freedom House, "kao i Mađarsku, ocijenila da više nije demokratija, nego hibridni režim."

- Međutim, ekološki aktivizam je pozitivan znak da ekološka svijest jača i da je demokratski pokret živ -  piše Standard.

Dnevnik ipak ocjenjuje da bi bilo poželjno i kada bi se povela "racionalna" rasprava o tome kako i na što je moguće više ekološki način, neophodni litijum iskoristiti i za električne motore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...