ESG DONOSI NAJBOLJE MEĐUNARODNE PRAKSE: Bh. izvoznici će morati poštovati radnička prava

AIRE Centar iz Londona, jedna od vodećih organizacija za zaštitu individualnih ljudskih prava u Evropi, sutra će u Sarajevu, zajedno sa Vijećem stranih investitora u BiH i Sustineri Partners organizovati konferenciju koja 'na velika vrata' dovodi tematiku ESG standarda u poslovanju na Zapadnom Balkanu. Da je interes za ovu tematiku veliki, potvrđuje i činjenica da će sutrašnji događaj otvoriti ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Matt Field, a da su među govornicima šefovi nacionalnih ureda Svjetske banke, EBRD-a, IFC-a i Ujedinjenih nacija.

  • Ekonomija

  • 25. Jan. 2022  25. Jan. 2022

  • 0

Moderatori uvodnih sesija i panela bit će Elma Veledar Arifagić, Aleksandra Njagulj i Marija Jovanović, istaknute stručnjakinje u oblasti primjene prava i međunarodnih standarda u poslovnom sektoru.

„Prvi panel će predstaviti ESG standarde, uslove i prilike koje nudi za održivi razvoj, te približiti domaćoj javnosti zašto ESG donosi najbolje međunarodne prakse. Panel će ispitati širi kontekst kroz prizmu Ciljeva održivog razvoja UN-a. Zatim će govornici razgovarati o tome kako se ovi principi prevode u prakse i postupanja u finansijskim institucijama. Čut ćemo od Svjetske banke, IFC-a, EBRD-a, UN-a i predstavnika globalnog upravljanja imovinom o njihovim iskustvima i praksama. Panel će ispitati relevantnost i primjenu međunarodnih i evropskih ESG trendova na zemlje i tržišta Zapadnog Balkana”, pojašnjavaju organizatori.

alt

U popodnevnom nastavku konferencije, očekuju se prezentacije predstavnika kompanija u zemlji i regionu koje već uspješno rade na provođenju ESG standarde: Aleksandra Babić (AEC Group), Valentin Ilievski (Messer Group), Vildana Mahmutović (Eastern Mining) i Branko Kecman (Advantis Broker).

“Druga panel diskusija razmatra kako se agenda održivosti prevodi na Zapadni Balkan kroz diskusiju sa predstavnicima komercijalnog sektora i ESG stručnjacima iz regiona. Panel će istražiti kako se specifični sektori kao što su bankarske i finansijske usluge, gasna i rudarska industrija susreću sa ESG standardima i pretoče ih u svoju poslovnu strategiju i svakodnevnu praksu”, dodaju organizatori.

„Promjenu pravnog okvira mora da prati i promjena svijesti i kulture u privatnom sektoru gdje sve više kompanija dobrovoljno inkorporira u svoje poslovanje standarde zaštite ljudskih prava i životne sredine, te zahtijevaju da i drugi tako postupaju kako bi osigurali fer konkurenciju. Kroz ovu konferenciju želimo predočiti da takva praksa nema samo moralnu dimenziju već i realnu korist za kompanije pokazuju i empirijski podaci i statistike“, napominje se u analizi koja je predstavljena prije konferencije.

Sa rastućim brojem nacionalnih zakonodavstva koji su već, na različite načine, uvrstili ESG u svoje pravne okvire, nedvosmisleno je jasno da će poštovanje ESG-a biti preduslovom saradnje i poslovanja sa firmama u Zapadnoj Evropi. Tako će izvoznici koji imaju ambicije da dođu do značajnijih partnera, morati dokazati da njihova kompanija, kao proizvođač/dobavljač, vodi računa o životnoj sredini, provodi dobre korporativne prakse i štiti prava radnika, odnosno ljudska prava uopće. Ostaje da se vidi kako će Zapadni Balkan reagirati na sve izazove koje donose novi standardi i pravila korporativne odgovornosti. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...