DIREKTORICA ENERGOINVESTA UPOZORAVA NA MANIPULACIJE: "Kriza apsolutno ne postoji, direktori Sarajevogasa i Toplana prave pompu, a ne rješavaju problem!"

Generalna direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, istaknula je za N1 da su Sarajevogas i Toplane dobile više gasa nego što su naručile, te da kriza apsolutno ne postoji. "Ova kriza je postavljena kao kriza grijanja, a ne gasa", naglasila je.

  • Vijesti

  • 25. Jan. 2022  25. Jan. 2022

  • 0

 Kako je poznato, Vlada Kantona Sarajevo je danas na vanrednoj sjednici donijela odluku da nabavi dodatne količine gasa po tržišnoj cijeni, kako bi spriječila obustavu grijanja za više od 150.000 građana, koji su korisnici “Toplana”.

Ima li dovoljnih količina gasa

Hadžialjević je rekla da procedura nabavke plina postoji i ona je definisana i poznata Sarajevogasu.

“Energoinvest je počevši od subote krenuo sa kontaktima za eventualnu nabavku. Još uvijek nemamo odgovor i nikakvu ideju da li će trebati nabavljati plin, jer Sarajevogas negdje iza 13 sati poslao je upit da dostavimo ponudu, ta ponuda je oko 14 sati dostavljena i do sada se ništa nije desilo”, istaknula je.

Da li je istina da su tražili četiri puta veću cijenu od dosadašnje?

“Nije Energoinvest ništa tražio. Energoinvest je dostavio orginalnu ponudu Sarajevogasu. Sarajevogas ima orginalnu ponudu tržišnog isporučioca gasa koja je sa vrijednošću na granici u Zvorniku. Cijena je izuzetno velika, kad se to pretvori to je 1.600 dolara na 100 kubika, što je ekstremno puno i jako je velika cijena u odnosu na ono što imamo”, navela je.

Energoinvest je, podcrtala je, naručio dovoljno količine plina.

“Po meni, kriza apsolutno ne postoji. Ova kriza je postavljena kao kriza grijanja, a ne gasa. Ona je predstavljena tako da Eneroginvest nije dostavio”, rekla je, pojasnivši ko su učesnici sa gasom.

“Učesnici sa gasom su snadbjevač, a to je Energoinvest koji od početka, 45 godina uvozi gas, i niko nije kubik gasa uveo osim Energoinvesta. Operator transportnog sistema je BH-Gas. Ovo je važno pojasniti, zato što mnogi nadležni i političari potpuno pogrešno koriste pojašnjenja kako je BH-Gas neki uvoznik, a on nikada nije bio, on je samo trasporter kojem je Energoinvest davao ovlaštenja”, pojasnila je.

Sarajevogasu isporučeno 50.000 Sm3 manje u odnosu na naručene dnevne količine, 23.01.2022. manje 44 000 Sm3 a jučer 24.01.2022. godine za čak 130.000 Sm3.

Osvrnuvši se na to, rekla je da to nije tačno.

“On je dobio više gasa nego što je naručio. U nedjelju je Sarajevogas naručio 855.000 svaki dan, a dobio je milion i 3.885 kubika. Sarajevogas je naručio jednu količinu i on na dnevnoj bazi mora da primi tu količinu. Sarajevogas ne govori istinu, odnosno Toplane nisu naručile količine koje su sada njima trebale, a svih ovih dana apsolutno ne”, rekla je Hadžialjević.

“Direktori Sarajevogasa i Toplana samo prave pompu”

Je li istina da su preusmjerili više plina nego što su trebali Arcelor Mittalu, pitali smo.

“Nije tačno. I Arcelor Mittal kao i Sarajevogas je definisao godišnje, mjesečne i dnevne količine gasa. Arcelor Mittal je naručio 160.000 kubika, uglavnom su se pridržavali, a jučer je potrošio 235.000. Zašto? Jer je imao remont i to nisu količine gasa koje su uzete od nekog, i one se vrati u te količine”, rekla je.

Naglasila je da se ovo može rješavati.

“Ne može se ovo medijski rješavati, nego rješavanjem problema. Direktori Sarajevogasa i Toplana samo prave pompu, a ne rješavaju problem. On se može riješiti nabavkom dodatnih količina plina”, zaključila je generalna direktorica Energoinvesta.

 (Vijesti.ba / N1)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...