KOMŠIĆ IZAZVAO HAOS U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: "To je perfidan nasrtaj na ustavno-pravni poredak zemlje!"

Komšić koristi pozornicu Vijeća Europe kako bi klevetao politike susjednih zemalja, kaže predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović.

  • Mini market

  • 25. Jan. 2022  25. Jan. 2022

  • 6

Govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića pred Vijećem Europe komentirao je večeras za portal centralna.ba predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović.

"U svom govoru predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe, a s obzirom na poruke koje je poslao, istupao je kao predsjednik političke stranke, a ne predstavnik institucije Predsjedništva BiH. Stavljajući naglasak na određene teme koje on vidi kao temeljni problem današnjeg funkcioniranja BiH, njegov nastup pred Vijećem Europe izgledao je kao predizborni skup Demokratske fronte na kojem je predstavljao politički program svoje stranke. Podrivati tezu o konstitutivnim narodima kao i pravno – politički status Domova naroda je perfidan nasrtaj na ustavno-pravni poredak zemlje koju tobože predstavlja", rekao je Cvitanović.

Cvitanović kaže da za Komšića evolucija političkog i ustavnopravnog sistema BiH znači ukidanje konstitutivnosti naroda i institucija za zaštitu kolektivnih prava tih naroda, također građana BiH.

"Svojim izlaganjem na bajkovit način je pokušao prikazati ideju države za kakvu se on osobno i predstavnici politike koja njeguje većinski nacionalizam zalažu, a zaboravlja i namjerno zaobilazi činjenicu da dva od tri naroda ne žele izgradnju države i društva po takvim principima. U BiH je moguće sve o čemu se predstavnici tri naroda dogovore, međutim politike predstavnika tih naroda su na dijametralno suprotnim stranama. Koristiti ovu pozornicu kako bi klevetao politike susjednih zemalja i navodno njihovo ometanje u demokratskom i političkom sazrijevanju prilika u BiH, te zloupotrebu u smislu stvaranja savezništava s narodima u BiH kako bi vršili blokade i upad u politički sistem BiH, pokazuje zapravo razinu totalitarnog promišljanja prilika u BiH. BiH ne može biti uređena kao klasična građanska država, jer to njeni narodi ne žele, a Komšić ne može shvatiti da BiH nije samo on niti njegove pristaše koje ga podržavaju, čak ni cijeli taj politički establišment koji se nada da će BiH jednoga dana biti građanska država", rekao je Cvitanović.

Predsjednik HDZ 1990 kaže da je BiH puno više od toga pa ako želimo izgradnju normalne države i društva bit će potrebno puno više razumijevanja i međusobnog uvažavanja za što, kako kaže, političko Sarajevo očito nije spremno.

"Interes susjednih zemalja za razvoj prilika u BiH je sasvim opravdan pa i logičan, a ukoliko se to ne dopada Komšiću i njegovoj sviti neka bude svjestan da se nekome dopada i da u tom pogledu može govoriti u svoje ime i ime publike koju predstavlja, ali ne u ime BiH jer je BiH puno više od onoga što on misli da ona jeste. Individualna prava pojedinca koja tobože on zagovara ni na koji način nisu ugrožena postojanjem kolektivnih prava konstitutivnih naroda", rekao je Cvitanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...