ZBOG LOŠIH PROCJENA SARAJEVOGASA I „NAKNADNE“ NABAVKE : Kanton Sarajevo za dodatni plin mora izdvojiti čak…

U ponedjeljak, 24. januara 2022. godine Energoinvest je Sarajevogasu isporučio milion i osam hiljada kubika prirodnog gasa. Ili 150 hiljada kubika više nego što je Sarajevogas i tražio.

  • Društvo

  • 26. Jan. 2022  26. Jan. 2022

  • 0

Da je Sarajevogas na vrijeme naručio samo petnaest posto više gasa za januar 2022. godine, Kanton Sarajevo bi uštedio milion maraka. Ali nije. Pa sada, zbog loše procjene menadžmenta ovog preduzeća, za dodatnih 500 hiljada kubika prirodnog gasa, poreski obveznici u Sarajevu će morati izvojiti 1,4 miliona maraka.

Portal "Istraga.ba" objavila je dokumente koji dokazuju da je isključiva kriza za takozvanu plinsku krizu na Sarajevogasu.

Dokument broj 1

Originalni Plan nabavke Sarajevogasa za period juli – decembar 2021. i 2022. godinu sa mjesečnom dinamikom. Pod rednim brojem jedan je januar mjesec 2022. godine. Tu piše da Sarajevogas naručuje 26,5 miliona kubika prirodnog gasa. Ako ovaj broj podijelimo sa 31, odnosno sa brojem dana januara, dolazimo do dnevnih potreba Sarajevogasa u iznosu od 854.838 kubika. Toliko je, dakle, Energoinvest trebao na dnevnoj osnovi isporučivati Sarajevogasu. Jer je to bila zvanična narudžba kantonalnog preduzeća. U prilogu možete pročitati dokument Sarajevogasa.

alt

Dokument broj 2

Originalni dokument iz sistema plinskih distributera koji dokazuje koliko je u ponedjeljak, 24. januara 2022. godine, isporučeno plina i kojim je potrošačima plin isporučen. Na fotografiji ispod pratite plavu strelicu. Upućuje vas na Sarajevogas. Onda pratite crvenu strelicu. Ona pokazuje koliko je Sarajevogasu 24. januara isporučeno plina. U ponedjeljak, 24. januara 2022. godine Energoinvest je Sarajevogasu isporučio milion i osam hiljada kubika prirodnog gasa. Ili 150 hiljada kubika više nego što je Sarajevogas i tražio.

alt

Iz Vlade Kantona Sarajevo su u utorak saopćili da su dobili 215 hiljada kubika manje gasa nego što su potrebe Kantona. Ali, ako pažljivo uporedite narudžbu Sarajevogasa i isporuku Energoinvesta, vidjet ćete da je kantonalnom preduzeću isporučeno 150 hiljada kubika više nego što su naručili. Po redovnim cijenama, dakako. Zadržimo se kod cijena. S obzirom na to da Sarajevogas nije precizno planirao potrošnju za januar, za ospluživanje sistema grijanja, nužno je da nabave dodatne kubike gasa. No, to je već vanredna nabavka i ona ide po tržišnim cijenama.

Dokument broj 3

Već smo objavljivali da je Energoinvest 22. januara upozoravao Sarajevogas da bi, zbog hladnoće, morali naručiti dodatne količine gasa. Odgovora nije bilo. Onda je, opet, u istom satu kada su kantonalna preduzeća izdavala saopćenja za javnost, Energoinvest poslao upit Sarajevogasu, tražeći izjašnjenje o nabavci gasa.

alt

Dokument broj 4

Dok se Sarajevogas bavio pisanjem sapćenja, a ne traženjem plina, cijene prirodnog gasa na berzama su divljale. Na fotografiji ispod je kretanje cijene gasa na mađarskoj berzi HUPX. Vidljiv je porast cijena gasa od 22. januara do 25. januara. Dakle, u periodu nakon Energinvestovog prvog upozorenja, pa do 25. januara cijene su, na dnevnoj osnovi, rasle za preko 20 posto.

alt

Dokument broj 5

Nakon što su završili sa dvodnevnim “obraćanjem medijima” i građanima, čelnici Sarajevogasa su u utorak popodne zatražili od Energoinvesta ponudu za dodatnih 500 hiljada kubika prirodnog gasa.

alt

Dokument broj 6

Zakašnjela ponuda Sarajevogasa proslijeđena je dobavljačima iz Srbije, (posrednicima ruskog Gazproma) koji su 25. januara dostavili ponudu za isporuku 500 hiljada kubika prirodnog gasa. Cijena je 708 hiljada eura ili, konvertovano u domaću valutu, 1,4 miliona maraka.

alt

Da su išli redovnom procedurom, odnosno da su čelnici Sarajevogasa na vrijeme planirali nabavku, ista ova količina bi bila plaćena pet puta manje, odnosno – milion maraka jeftinije nego što će Kanton Sarajevo morati izdvojiti za “interventnu” nabavku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...