NEOČEKIVANI POTEZ: Još jedna zemlja članica EU otvara restorane i kulturu unatoč visokom broju zaraza omikronom...

Protestirali su poduzetnici i cijeli kulturni sektor, a gradonačelnici gradova tražili su ukidanje mjera propisanih restoranima, koji su ostali otvoreni u susjednoj Njemačkoj i Belgiji.

  • Svijet

  • 26. Jan. 2022  26. Jan. 2022

  • 0

Nizozemska će od danas otvoriti restorane, pozorišta, muzeje i kina unatoč snažnom valu infekcija omikron varijantom koronavirusa, objavio je nizozemski premijer Mark Rutte.

Kafići i restorani, jednako kao i mjesta koja nude kulturne sadržaje, biti će otvoreni do 10 sati navečer, no uz restriktivne mjere poput obaveznog nošenja maski i dokaza o vakcinaciji. Također će biti omogućeno publici da ponovno može sudjelovati u sportskim događajima poput nogometnih utakmica.

Mjera zatvaranja trgovina ukinuta je prošle sedmice nakon što je 18. decembra bilo nametnuto strogo zatvaranje. Pritisak na vladu da ukine restriktivne mjere bio je ogroman.

Protestirali su poduzetnici i cijeli kulturni sektor, a gradonačelnici gradova tražili su ukidanje mjera propisanih restoranima, koji su ostali otvoreni u susjednoj Njemačkoj i Belgiji.

Broj novih infekcija počeo je ubrzano rasti pa je po posljednjim podacima u zadnja 24 sata u zemlji utvrđeno 65.000 novih slučajeva. Smatra se da je taj broj i veći s obzirom na poteškoće kod utvrđivanja tako velikog broja zaraženih. Stopa incidencije u zadnjih sedam dana bila je skoro 2.000 novih infekcija na 100.000 stanovnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...