AMERIKANCI RUSIMA DOSTAVILI DOKUMENT KOJI SE ČEKAO OD POČETKA KRIZE: "Ovo je šansa za mir"

Kremlj je, između ostalog, tražio da NATO povuče svoje snage iz Istočne Europe te da nikada ne primi Ukrajinu u svoje članstvo.

  • Svijet

  • 26. Jan. 2022  26. Jan. 2022

  • 9

Sjedinjene Američke Države u srijedu su dostavile službeni pisani odgovor Rusiji na njezine zahtjeve vezane uz deeskalaciju krize u Ukrajini, piše The New York Times.

Kremlj je, između ostalog, tražio da NATO povuče svoje snage iz Istočne Europe te da nikada ne primi Ukrajinu u svoje članstvo.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je američki veleposlanik u Moskvi, John Sullivan, osobno dostavio odgovor u ministarstvo. Informaciju je potvrdio i američki državni tajnik Antony Blinken.

Dokument nije objavljen u javnosti, ali je Blinken poručio da se u njemu "predlaže ozbiljan diplomatski put prema rješavanju krize, pod uvjetom da ga Rusija odabere". Američki državni tajnik dodao je i da dokument navodi "zabrinutost zbog ruskih poteza koji ugrožavaju sigurnost", ali i "pragmatičnu evaluaciju pitanja koja brinu Rusiju".

No, Blinken je jasno istaknuo da su neki od ruskih zahtjeva neprihvatljivi, što su američki dužnosnici često isticali proteklih dana.

- Postoje ključna načela kojih se moramo držati i koje moramo braniti - među njima su suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i pravo država da same odaberu u kojim će sigurnosnim savezima biti, rekao je.

S ruske strane pak nije došlo nikakvih naznaka o tome kakav je sadržaj američkog dokumenta, niti kakva je reakcija Kremlja na njega. Rusija je, valja podsjetiti, tjednima tražila pisani dokument koji bi razjasnio američku poziciju.

Budući da su javne reakcije američkih dužnosnika, između ostalog i samog predsjednika Bidena, unijele pomutnju u to što je zapravo stav NATO-a prema ruskih zahtjevima i ukrajinskoj krizi općenito, Blinken je naglasio da je ovaj dokument sastavljen nakon pomnih konzultacija s "europskim saveznicima".

- Nema razlike između SAD-a i naših saveznika po ovim pitanjima, kazao je.

Blinken je također naglasio da SAD neće javno objaviti dokument te je dodao da se nada da će i Rusi zauzeti isti pristup, iako nema garancija da će Moskva udovoljiti njegovom apelu. Na kraju je američki državni tajnik dodao i da će NATO poslati svoj, zasebni, odgovor Rusiji u vezi "sigurnosne situacije u Europi".

Prema informacijama ruske državne televizije RT, Putinov šef diplomacije Sergej Lavrov najavio je da će s javnošću ‘podijeliti suštinu reakcije‘ na američki dokument kao i da će njegovo ministarstvo, kada dokument zaprimi, raditi s drugim resorima ne bi li predsjedniku Vladimiru Putinu predložili sljedeće korake u pogledu ruske sigurnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...