PROCURILE PRVE INFORMACIJE IZ NEUMA: Evo šta je ponuđeno kao model izbora članova Predsjedništva BiH

U Neumu od jučer traju intenzivni pregovori o reformi izbornog zakonodavstva BiH. Na pregovorima učestuju lider SDA, SBB-a, NiP-a, NES-a i Dragan Čović ispred HDZ-a i HNS-a. 

  • Mini market

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 7

Danas ranije se Ambasada SAD-a u BiH oglasila se na svom Twitter nalogu gdje je istaknuto zadovoljstvo početnom diskusijom u Neumu, te naglašeno kako je glavna tema razgovora bila reforma Izbornog zakona, u skladu sa preporukama Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), sa ciljem jačanja transparentnosti izbornog procesa.

Iz Ambasade SAD-a su također istakli kako su ove izborne reforme jasne, a njihov prioritet je nadziranje biračkih komisija, kao i uvođenje novih tehnologija pomoću kojih bi se izborne prevare lakše otkrile. Također, sa ovakvom reformom, kazne za izborne prevare bile bi veće.

Istakli su svoje zadovoljstvo zbog prisustva eksperata iz ODIHR-a, a u zaključku su poručili da ne vide razlog zašto bi se domaći politički lideri protivili ovakvoj vrsti izborne reforme.

Također, portal "Istraga" saznaje kako je bh. liderima ponuđen elektorski način izbora članova Predsjedništva BiH.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...