MATE GRANIĆ, POSEBNI PLENKOVIĆEV SAVJETNIK,TVRDI: "Ako se Hrvati i Bošnjaci dogovore, Dodik i RS neće imati izbora!"

Granić tvrdi da je Dejtonskim sporazumom dogovoreno da se konstitutivnost svakog naroda osigurava izborom člana Predsjedništva i Domom naroda.

  • Vijesti

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 11

Mate Granić, posebni savjetnik hrvatskog premijera, kaže za N1 da u pregovorima u Bosni i Hercegovini Hrvati neće ići ispod toga da "biraju predstavnika u Predsjedništvo i da budu zastupljeni u Domu naroda BiH".

Granić tvrdi da je Dejtonskim sporazumom dogovoreno da se konstitutivnost svakog naroda osigurava izborom člana Predsjedništva i Domom naroda.

“U međuvremenu odlukama visokih predstavnika, koji imaju bonske ovlasti, ‘puzajućim’ promjenama Hrvati su ostali bez konstitutivnosti. Visoki predstavnici nisu smjeli mijenjati Ustav”, poručuje posebni savjetnik hrvatskog premijera.

Dodaje kako su za Bosnu i Hercegovinu jednako opasne “srpske separatističke i bošnjačke unitarističke politike”.

Kaže da je posljednji trenutak da se očuva bit Dejtonskog sporazuma i tvrdi da “dođe li do dogovora Hrvata i Bošnjaka, ni Dodik i RS neće imati puno manevarskog prostora”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...