DA LI OVO ZNAČI DA RAT POČINJE: Ukrajinski specijalci stižu u Donbas, primjećeni i britanski raketni bacači - hitno se oglasila Narodna milicija

Situaciju su dodatno pogoršale akcije SAD-a i država NATO-a, koje u Ukrajinu šalju vojne instruktore, oružje i tehniku, ohrabrujući Kijev da se upusti u vojnu avanturu.

  • Svijet

  • 30. Jan. 2022  30. Jan. 2022

  • 1

Ukrajinske specijalne snage stigle su u oblast sela Novoluganskoje na liniji razgraničenja u Donbasu, saopćila je press služba Narodne milicije Luganske Narodne Republike.

"U rejonu naslja Novoluganskoje, u zoni odgovornosti 2. mehanizovanog bataljona 30. brigade stigli su pripadnici odjeljenja za posebne namjene specijalne jedinice 'Zapad' (bivši 8. puk specijalnih snaga)", rekao je predstavnik Narodne milicije LNR, prenosi Srbija Danas.

Prema njegovim riječima, i u zoni Stanice Luganske, koju kontroliše Kijev, primjećena je izviđačka četa ukrajinskih snaga sigurnosti, uključujući i osoblje koje upravlja bespilotnim letjelicama, čiji je zadatak da identifikuje slabe tačke na položajima Narodne milicije.

Od ljeta 2020. godine u Donbasu su na snazi mjere za obezbjeđivanje primirja, koje podrazumjevaju potpunu zabranu otvaranja vatre, stacioniranje oružja u naseljenim mjestima i blizu njih, kao i ofanzivne i izviđačko-diverzantske operacije.

Bez obzira na to, situacija je i dalje napeta

"Kijev je koncentrisao gotovo polovinu vojnog osoblja u blizini linije razgraničenja i redovno otvara vatru na snage DNR i LNR na milicije, uključujući i korištenje tehnike koja je zabranjena sporazumima - protivtenkovskih raketnih sistema Javelin i naoružanih dronova Bayraktar."

Situaciju su dodatno pogoršale akcije SAD-a i država NATO-a, koje u Ukrajinu šalju vojne instruktore, oružje i tehniku, ohrabrujući Kijev da se upusti u vojnu avanturu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...