KONAČNO JEDNA PAMETNA OD NEDELJKA ČUBRILOVIĆA: "I Narodna skupština RS je dio institucija BiH"

Sutrašnja sjednica, smatra Čubrilović, vjerovatno neće donijeti neka konačna rješenja, ali kako ističe, može da bude “dobra polazna osnova za rješavanje gorućih pitanja u Bosni i Hercegovini”.

  • Politika

  • 31. Jan. 2022  31. Jan. 2022

  • 4

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) je iskazivanje dobre volje s naše strane i pokušaj da se otvori dijalog u Bosni i Hercegovini, rekao je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, uoči sutrašnje posebne sjednice Parlamenta o političko-ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Prije svega dijalog domaćih političara, bez posredovanja, a međunarodni predstavnici su svakako dobrodošli da podrže te dogovore, za koje sam siguran da mogu imati mnogo duži vijek trajanja nego nametnuta rješenja kada je riječ o Bosni i Hercegovini, rekao je Čubrilović.

Sutrašnja sjednica, smatra Čubrilović, vjerovatno neće donijeti neka konačna rješenja, ali kako ističe, može da bude “dobra polazna osnova za rješavanje gorućih pitanja u Bosni i Hercegovini”.

– Vidite da smo doveli do samog usijanja političku scenu u Bosni i Hercegovini, a po meni bespotrebno. Ima mnogo važnih tema na kojoj političari treba da rade, na kojima treba da se gradi sistem u Bosni i Hercegovini, a čini se da se to u potpunosti izgubilo. Jedan dio političke scene Bosne i Hercegovine očekuje da rješenje uvijek dođe sa strane, pa da bude ili prihvaćeno ili nametnuto. Mislim da su ta vremena iza nas i da je dijalog, odnosno kompromis jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu, ukoliko neko želi da Bosna i Hercegovina preživi i da traje – poručio je Čubrilović.

Važno je da se otvori proces dijaloga, a sutrašnja sjednica NSRS je dobra prilika za to, mišljenja je Čubrilović.

– Mi imamo institucije na nivou Bosne i Hercegovine koje nisu dale nikakve rezultate, odnosno nisu dale očekivane rezultate pri svom formiranju. Mislim da jednom mora da se preispita da li je postojanost takvih institucija opravdana ili nije. Ne možemo mi reći to je državno i ništa. I Narodna skupština Republike Srpske je dio institucija Bosne i Hercegovine. Dakle, prostora za preispitivanje postojanja nekih institucija sigurno da ima. Zato je važan proces dijaloga, ali proces dijaloga domaćih političara. Svjedoci smo da ni međunarodni posrednici ne postižu neke efekte u posljednje vrijeme, zakazujući razne dijaloge unutar više političkih stranaka i opcija. Zato mislim da je važno da političari izabrani od građana Bosne i Hercegovine shvate svoju ulogu, važnost svoga postojanja i rada, kako bi došli do nekih rezultata koji mogu da garantuju budućnost Bosne i Hercegovine – rekao je u razgovoru za BHRT predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...