ZAVRŠENA HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS-a: Premijer Forto kaže da je Tuzla zakinuta, ali da novac ne ide u Sarajevo

Skupština i Vlada Kantona Sarajevo od svih zvaničnika na svim nivoima vlasti, posebno onih iz Kantona Sarajevo, traži da poduzmu sve pravne radnje da zaštite pravni poredak Federacije i Kantona Sarajevo te da se traži ocjena ustavnosti izmjena ovog zakona ako se one i usvoje.

  • Vijesti

  • 01. Feb. 2022  01. Feb. 2022

  • 0

Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj hitnoj sjednici jednoglasno usvojila zaključke koji se odnose na predložene izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon rasprave usvojena su četiri zaključka:

Prihvata se studija Ekonomskog fakulteta s prijedlogom da se izradi novi zakon koji će biti optimalno rješenje;

Skupština i Vlada Kantona Sarajevo pozivaju Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da povuče izmjene ovog zakona; Skupština i Vlada Kantona Sarajevo predlažu da se formira stručna radna grupa koja će utvrditi prijedlog novog zakona;

Skupština i Vlada Kantona Sarajevo od svih zvaničnika na svim nivoima vlasti, posebno onih iz Kantona Sarajevo, traži da poduzmu sve pravne radnje da zaštite pravni poredak Federacije i Kantona Sarajevo te da se traži ocjena ustavnosti izmjena ovog zakona ako se one i usvoje.

Tokom skupštinske rasprave je poručeno da nisu prihvatljive predložene izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, a koje je nedavno prihvatio Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Istaknuto je da je potrebno izraditi potpuno novi zakon, kojim bi se pravednije raspodjelili javni prihodi, javila je TVSA.

Kantonalni zastupnici predlažu izradu potpuno novog pravednijeg zakona koji ne bi išao na štetu KS. Fiskalna procjena utjecaja izmjena nije urađena, ali je naglašeno da će se ovo znatno reflektirati na budžet i finansijsku stabilnost.

“Moramo prepoznati da neke regije kao Tuzlanski kanton jesu zakinute, sa brojem stanovnika koje imaju, količinom prozivodnje izvozno orijentirane, i to se mora ispraviti u novom Zakonu koji treba pripremiti, ali KS sasvim sigurno nije mjesto koje oduzima Tuzli pare”, rekao je Edin Forto, premijer KS.

“U ovom trenutku zato što se ne vrše poravnanja, odnosno izjednačavanja po tom Zakonu, Republika Srpska prema našim procijenama i svih ovih studija, dobije 400 do 500 miliona KM više nego što bi dobivala da se to poravnanje radi kako bi trebalo da se radi”, objasnio je Davor Čičić, ministar finansija KS.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je negativno mišljenje o izmjenama ovog zakona. U studiji koju je izradio Ekonomski institut u Sarajevu se navodi kako se novac iz KS prelijeva u druge kantone. Smatraju i kako problem nije u novcu koji odlazi u Sarajevo, nego u činjenici da ga u drugim kantonima nedostaje.

“Način na koji se predlagači odnose prema svojim sredinama je katastrofalan. Predlagač iz Tuzle zagovara model u kojem bi se Tuzli dalo brze ruke 20 miliona KM iz ovoga što se Sarajevu uzima, a čime se Sarajevo teško ranjava. Taj predlagač odbija drugi model ekonomski kojim Tuzli ide više sredstava. Šalje nam poruku nije mi toliko bitan moj kraj bitno mi je da neki drugi kraj nema nešto”, dodao je Elmedin Konaković, zastupnik NiP-a.

“Naravno u svim tim problemima Vlada FBiH nije izvršila ono što je bila njena zakonska obaveza, a to je eksterna revizija i poravnjanja među korisnicima. Dakle, jedan od razloga kako smo vodili Federaciju i koliko je to bilo neozibiljno je i ovaj podatak. I naravno da je frustracija drugih kantona došla do ovog nivoa da krenu u ovu avanturu i ne razmišljaju o posljedicama”, naglasio je Igor Stojanović, zastupnik SDP-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...