OGLASIO SE SDP: "Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pokaže da neće tolerisati..."

Povodom izjava Milorada Dodika na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Socijaldemokratska partija BiH poziva sve odgovorne činitelje političkog poretka u Bosni i Hercegovini da se uozbilje i pripreme sistematičan i strukturiran odgovor na očit separatistički akt.

  • Vijesti

  • 01. Feb. 2022  01. Feb. 2022

  • 0

Potpuno je jasno da je Dodik u političkom smislu krenuo u samoubilačku misiju. Njen cilj je da uvlačenjem cijele države u sukobe i nestabilnost iza lažnih interesa naroda Dodik sakrije svoje tragove uništenja, pljačke javnih resursa i osiromašenja građana ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Očekujemo da pravosudne institucije države u skladu sa hitnošću novonastale situacije odmah poduzmu nužne mjere u skladu sa svojim dužnostima. Nužno je odmah pravosudnom akcijom onemogućiti nastavljanje činjenja teškog krivičnog djela podrivanja suvereniteta Bosne i Hercegovine od strane Dodika i njegovih sljedbenika.

Visokog predstavnika, kao najmoćnijeg činitelja domaćeg pravnog poretka sa najširim ovlaštenjima, pozivamo da bez odlaganja izvrši svoju dužnost i sankcioniše one koji podrivaju Dejtonski sporazum i mir u Bosni i Hercegovini.

Od demokratskog svijeta očekujemo da podrži ovakve aktivnosti Visokog predstavnika, te da konačno nametne sankcije svim onim koji destabilizuju regiju i priječe evropski put Bosne i Hercegovine. Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pokaže da neće u Bosni i Hercegovini tolerisati krimske i slične scenarije.

Umjesto lamentiranja dijela političkih činitelja nad neuspjelim razgovorima o pitanjima koja su ipak u ovom trenutku sporedna, sve političke subjekte koji proklamuju državničko djelovanje pozivamo na hitnu reakciju i djelovanje na sprječavanju udara na ustavno uređenje i državni poredak.

Na ovaj scenario smo upozoravali mjesecima i pozivali sve da energiju usmjerimo na najdirektniju prijetnju demokratiji i cjelovitosti države. Cilj svakog političkog djelovanja mora biti zaštita suvereniteta države, pokretanje diplomatske ofanzive u tom smjeru, te poduzimanje svih raspoloživih zakonitih mjera u sprječavanju dalje destabilizacije i provedbe u djelo mračnog nauma Dodika i njegovih poslušnika, navodi se u saopštenju Socijaldemokratske partije BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...