AKADEMIK SLAVO KUKIĆ ZA „SB“: O sramnim istupima Čovića i Dodika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, izdaji vlastitog naroda, prijenosu nadležnosti i KONAČNOM KRAJU…

Akademik Slavo Kukić govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o najnovijim događajima u Banjoj Luci i poruci koju su sa govornice Narodne skupštine Republike Srpske odaslala dva politička lidera.

  • Politika

  • 02. Feb. 2022  02. Feb. 2022

  • 9

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović održao je govor na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Posebno su zanimljive Čovićeve poruke upućene zastupnicima u kojima lider HDZ-a BiH poziva na očuvanje Republike Srpske i govori o opasnostima od građanske države. Kako ocjenjujete Čovićev govor u parlamentu tog bh. entiteta?

"Pažljivo sam pratio obraćanje i Čovića i Dodika. I najjednostavnije kazano, sve na što godinama upozoravam na jučerašnjoj sjednici RS-a se pokazalo u najogoljenijoj formi. I u svom banjalučkom obraćanju, recimo, Dragan Čović ponavlja tezu kako je Federacija, ne daj Bože i RS, problem Bosne i Hercegovine i uzrok svih njezinih deformacija pa, ako hoćete, i prijetnja budućnosti cijele države. A što se tiče RS-a, ona je ključ srpskog spasa i stoga je treba čuvati kao zjenicu oka.

Na žalost, posebno zasjedanje Narodne skupštine je bilo bogomdana prilika da se progovori o položaju Hrvata u ovom dijelu zemlje. Bila je prilika, prije svega, da se kaže kako u tom dijelu zemlje danas nedostaje preko 150.000 Hrvata u odnosu na 1991. godinu. Moglo se, potom, reći i da je to, uz ostalo, rezultat opstrukcije povratka od Dodikovih vlasti u svim dijelovima RS-a. Moglo se narodne poslanike pitati što je s legitimnim predstavljanjem Hrvata u RS-u, jer to je pitanje koje stalno potencira u Federaciji a u Dodikovoj vlasti dvije trećine Hrvata u vlasti su Dodikovi Hrvati. Jesu li oni legitimni ako Komšićevi, Nikšićevi, Fortini i ini nisu? I ako nisu, zar i tamo ne bi trebalo mijenjati Izborni zakon? Sve to se moglo pitati ali nije, a to je dokaz da je svoj narod u ovom dijelu zemlje Čović žrtvovao za ljubav Miloradu Dodiku i njegovoj rušilačkoj politici."

Foto: Agencije

Zanimljivo je kako Čovićeve poruke u NSRS-u stižu samo nekoliko sati nakon najava od strane lidera HSS-a Marija Karamatića i bivšeg obavještajca, a danas povjesničara Ive Lučića, koji upozoravaju na odluke koje će za nekoliko dana donijeti HNS u Mostaru. Ima li Čović plan „B“ ukoliko ne uspiju pregovori o izmjenama Izbornog zakona u BiH, i postoji li opasnost da i on krene stopama strateškog partnera Dodika?

"Nije upitno da Čović neće bježati od sistemskih blokada gdje god je i kad god je moguće. Uostalom, blokade su temeljna odrednica njegove politike cijeli ovaj izborni period – u izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije, u izboru federalne vlade, sudaca Ustavnog suda i tako redom.

No bez obzira što najavljuju njegovi politički i intelektualni jastrebovi, bojkota izbora neće biti. Virtualne članice HNS-a bi tome, istina, bile sklone jer nemaju što izgubiti. U vlasti ih i na državnim jaslama nema ni danas. Ali s bojkotom bi, i to više no što se može i zamisliti, izgubio Čović.

Bojkotom bi, prije svega, izgubio utjecaj u državnoj, entitetskoj i kantonalnim vlastima. Samim tim bi, potom, bez dobrih primanja i drugih beneficija, u državnoj vlasti, državnim agencijama i javnim poduzećima ostalo barem 6-7 tisuća, ako ne i više, njemu najodanijih. A to bi proizvelo okretanje leđa većine onih u koje je imao najveće povjerenje.

Istodobno, međutim, što je njemu još važnije, time bi na brisanom prostoru ostao i on sam. Jer bez imuniteta koji ga štiti kao polarnog medvjeda on bi preko noći postao glineni golub za pravosudne vlasti i pravni progon zbog onoga što je činio prethodnih petnaestak-dvadeset godina, a za što postoje indicije da je izvan zakona i kažnjivo kao kriminal.

Dakle, budite bez brige, sve što Čović radi danas čini s ciljem da izvrši pritisak za promjene koje on nudi. Ali da će zbog odbijanja da se one i prihvate riskirati da izgubi sve što ima, neće. Neće i pod cijenu da zbog toga bude morao rušiti savezništvo sa svojim banjalučkim sijamskim blizancem."

Foto: Agencije

Kako komentirate obraćanja lidera SNSD-a Milorada Dodika koji je za govornicom parlamenta Republike Srpske izgovorio nevjerojane stvari?

"Dodik je doista svojevrsni psihološki fenomen. U dvadesetak minuta izreći toliko laži a da se ne zacrveni može samo čovjek fantom, onaj koji ne slijedi nikakva pravila minimuma uljudnosti, čojstva što bi rekli Crnogorci. No ono što je izrekao s govornice posljednjega zasjedanja Narodne skupštine je, po mom dubokom uvjerenju, prešlo granicu koju može progutati prosječan ljudski mozak bez obzira koliko mu je odan.

Ako je po Dodikovu, Republika Srpska je obećana zemlja poput, recimo, Švicarske, Švedske i njima sličnih. Nikad bolja proizvodnja nego danas, nikad takva pokrivenost uvoza izvozom, nikad narodu nije bilo tako dobro, nikad takva međunarodna reputacija, da ne nabrajam. Samo, hoću reći, što ne teče med i mlijeko.

Ali ni na kraj mu pameti pred javnosti RS-a pojasniti sve te kriminalno-koruptivne afere u koje je i sam do grla uronjen, ni na kraj mu pameti objasniti zašto mu, ako je narodu tako dobro, od 2013. godine nestade preko 50% tog istog naroda, zašto mu mladi i obrazovani svakodnevno pune autobuse, vozove i avione s kartom u jednom smjeru i tome slično.

Očito, Dodik i danas vjeruje kako sve to može anulirati novim političkim talasanjem i pričom o RS-u kao državi koja će sama odlučivati o svojoj budućnosti, o novim zasjedanjima na kojima će donijeti historijske odluke o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću RS-a, možda i neke druge i slično.

Pitanje je, međutim, samo koliko će i dokle sve to piti vode. Dojam je da bi se, hoću reći, prije no ostvari svoju historijsku misiju, ugušiti mogao u vlastitom dreku."

(Razgovarao: M. ILIČIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...