U DALMACIJI ZABRINUTI PRED POČETAK NOVE SEZONE: Jedna stvar dovodi u pitanje turističke planove...

Srednjoj Dalmaciji nikako ne idu na ruku epidemijske karte.

  • Ekonomija

  • 03. Feb. 2022  03. Feb. 2022

  • 3

Uz nova pravila o trajanju EU digitalnih potvrda, na snazi su i nove preporuke za organizaciju putovanja. Epidemijska karta, kada je riječ o Hrvatskoj, ne budi optimizam. Ranu predsezonu, čini se, i ove godine u Hrvatskoj mogu zaboraviti.

U Dalmaciji nema turista, ali zato Hrvati putuju. Kroz zračnu luku u Splitu u januaru je prošlo oko 20 hiljada putnika, tri puta više nego lani. Ljetni red letenja stupa na snagu posljednjeg vikenda u martu. Zasad na ranu predsezonu niko ne računa.

"Najave za predsezonu su loše, skoro nikakve, nešto malo sramežljivih upita ali nikakvo definirano rezerviranje", kaže predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković za HTV.

Srednjoj Dalmaciji nikako ne idu na ruku epidmijske karte. Najava uvođenja još jednog kriterija za evropsku Covid-kartu, a to je razina procijepljenosti u državi, dovodi u pitanje, barem za sada, naše turističke planove. Srednja Dalmacija nije ni blizu 60 posto, dok Spaladium Arena zjapi prazna.

"Situacija nije baš bajna, većina se nije cijepila i brojke su nedovoljne da bi se očekivao neki veći iskorak u sezoni", dodaje Marković.

Booking kao i lani, stoji

Loše je to što se opet otkazuju i najveći turistički sajmovi u Njemačkoj, koja nam je od presudne važnosti, i to onaj u Munchenu, gdje je Hrvatska trebala biti zemlja partner. Booking, jednako kao i lani u ovo vrijeme, stoji.

"Logična je paralela s prošlom godinom gdje se usporio kompletan booking. Tako se usporio i sada u prvom mjesecu. Očekujemo da će se kroz slijedećih nekoliko mjeseci ponovno povećati, da sve bude kako treba", nada se direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella

Uprkos lošem ozračju hotelijeri ne odustaju od najave otvaranja. Jedan makarski hotel ima najave dolaska nešto grupa iz Austrije i Njemačke i prije Uskrsa. Planiraju startati u martu i nadaju se da dolasci neće biti stornirani, kaže direktorica Marina Josipović

Tek oko Uskrsa moglo bi biti više gostiju u Dalmaciji, privatni će smještaj, čini se, ponovno čekati ljeto. Opet se očekuje navala, a struka apelira da se cijene za vrhunac sezone ne mijenjaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...