METEOROLOG BAKIR KRAJINOVIĆ PROGNOZIRA: "Možda se neko sjeća prošlogodišnjeg februara..."

Sarajevo prednjači u pogledu nadmašenih apsolutnih vrijednosti za maksimalnu temperaturu zraka. Ne tako davno 25.02.2008. godine na Meteorološkoj stanici Sarajevo prvi put u historiji izmjerena je temperatura iznad 21°C.

  • Vijesti

  • 03. Feb. 2022  03. Feb. 2022

  • 0

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović putem svog Facebook profila pojašnjava zašto najavljeni porast vrijednosti temperatura zraka nije ništa novo niti je nešto što je čudno. 

"Očekuju se maksimalne dnevne temperature između 13 i 16 °C u Bosni što je daleko od rekorda za ovaj mjesec. Kada već pomenuh rekorde, možda se neko sjeća prošlogodišnjeg februara i oborenih rekorda u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. 

Sarajevo prednjači u pogledu nadmašenih apsolutnih vrijednosti za maksimalnu temperaturu zraka. Ne tako davno 25.02.2008. godine na Meteorološkoj stanici Sarajevo prvi put u historiji izmjerena je temperatura iznad 21°C, tačnije novi rekord iznosio je 21,4°C što je za 1,2°C bilo veće od prethodnog. Ponovo, 17.02.2016. godine vrijednost temperature bila je iznad 21°C, tog dana izmjereno je 21,2°C, dakle vrlo blizu rekorda. Apsolutna maksimalna vrijednost iz 2008. godine zadržala je prvu poziciju do 17.02.2020. godine, tog dana izmjereno je 21,6°C. Najnoviji rekord nije se dugo zadržao, već 26.02.2021. godine u Sarajevu prvi put tokom februaru vrijednost maksimalne temperature dosegla je 22,0°C", analiza je ovog bh. meteorologa. 

Smatra da je ova kratka analiza dovoljna da se vide posljedice globalnih promjena u atmosferi, da se istaknu posljedice koje mi osjetimo na svojoj koži.  

"Biti svjestan promjena, prihvatiti ih kao rizik i prijetnju, prvi je korak u rješavanju ovog problema. Zbog toga provodimo naš projekat Mala škola meteorologije kako bi učenici osnovnih škola zavoljeli meteorologiju i klimatologiju. Glas mladih dalje se čuje od glasa struke i nauke, zbog čega je važno prenositi znanje i iskustvo da se imamo čemu nadati u budućnosti", ističe u svojoj Facebook objavi. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...