ČOVIĆEVI MEDIJSKI JASTREBOVI NAPALI IZETBEGOVIĆA: "O izmjenama Izbornog zakona govorio kao da se radi o svemirskom programu koji može pričekati nekoliko godina!"

Čovićevim novinarma zasmetala je i izjava bakira Izettbegovića kako je Čović “iz nekog razloga u Neumu odbio rješenje koje mu je pogodovalo”. 

  • Mini market

  • 03. Feb. 2022  

  • 6

Lider SDA Bakir Izetbegović izazvao je bijes medijskih jurišnika Dragana Čovića izjavom kako su mu Palmer i Eichhorst kazali da prije 2025. godine inostrani medijatori vjerojatno neće učestvovati u pronalasku rješenja vezanih za izborno zakonodavstvo. 

“Procjena je da će se pregovori nastaviti 2025. godine i da međunarodni predstavnici u tome neće sudjelovati, kazao je Izetbegović, koji je o izmjenama Izbornog zakona govorio kao da se radi o svemirskom programu koji može pričekati nekoliko godina, a ne pitanju o kojem ovisi opstanak države, piše mostarski portal HMS blizak lideru HDZ-a, Draganu Čoviću.  

Čovićevim novinarma zasmetala je i izjava bakira Izettbegovića kako je Čović “iz nekog razloga u Neumu odbio rješenje koje mu je pogodovalo”. 

“Palmer i Eichhorst su ponudili radikalno rješenje u korist hrvatske strane. Čović je to odbio, ne znam iz kog razloga, kazao je Izetbegović, vrijeđajući zdrav razum gledatelja", piše u redakcijskom osvrtu HMS, pitajući se zašto bi bilo ko, pri zdravoj pameti, odbio nešto što mu pogoduje?

Prema pisanju HMS-a, Izetbegović sugerira kako bi Hrvati trebali prihvatiti da im Bošnjaci i dalje biraju člana Predsjedništva, kao što su Bošnjaci izabrali kandidata HDZ-a Zdravka Maroševića za načelnika Vareša, u kojem su Bošnjaci većinsko stanovništvo. I to bi po njemu bilo “legitimno”. 

“Pitanje je šta je legitimno, a šta ne. Naravno da se zalažemo za legitimne predstavnike. Treba postaviti drugo pitanje. Bošnjaci su, recimo, u Varešu, gdje je počinjen ratni zločin u Stupnom Dolu, izabrali HDZ-ovog načelnika. Tu se HDZ ne buni, ali je problem Komšić. Ljudima treba dati šansu da biraju kvalitetne i dobre ljude”, kazao je Izetbegović. 

Za Izetbegovića legitiman nije, dakle, onaj kojeg izabere narod kojeg treba predstavljati, već onaj koji je dobar, kvalitetan, po mjeri onih koji ga nameću drugom narodu. Kako je Željko Komšić za Bošnjake primjer dobrog, kvalitetnog Hrvata, onda je on, po Izetbegovićevom tumačenju, legitiman. Ova Izetbegovićeva definicija naravno ne važi univerzalno. Recimo Bošnjaci u Vladi RS za Izetbegovića nisu legitimni iako su dobri, kvalitetni, pa mjeri Srba, zaključuje HMS. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...