DODIK SE DEFINITIVNO POVUKAO: "Vlast se poigrava sa zaključcima NSRS"

"Plasirani zaključci ove sjednice zbunjujući su te se čini da se Milorad Dodik povukao iz politike u koju se kleo posljednih šest mjeseci", kažu analitičari.

  • Politika

  • 03. Feb. 2022  03. Feb. 2022

  • 3

Posebna sjednica Narodne skupštine o političko – ekonomskoj situaciji ili predstava za javnost kao pokriće vraćanja u zajedničke institucije BiH. Plasirani zaključci ove sjednice zbunjujući su te se čini da se Milorad Dodik povukao iz politike u koju se kleo posljednih šest mjeseci, kažu analitičari.

Od čvrstog obećanja da se srpski predstavnici ne vraćaju u zajedničke institucije dok se ne povuče sporni zakon Valentina Incka, do nagle promjene politike vladajućih, prenosi BN televizija.

Da li je i zbog čega Milorad Dodik kapitulirao i pogazio odluku 20. Posebne sjednice Narodne skupštine kada je izglasano da srpski predstavnici neće učestvovati u zajedničkim institucijama BiH.

„Odluka Valentina Incka zbog koje su i povučeni predstavnici Republike Srpske sa državnog nivoa, u odlučivanju, ta odluka još uvijek postoji, ona je još uvijek na stolu, ona je aktuelna. Znači ako je tada bila dobra odluka Narodne skupštine Republike Srpske, a moje lično mišljenje jeste da je tada bila dobra odluka da se povuku predstavnici dok ne vidimo šta će se dešavati sa tom odlukom, onda nikako ne mogu biti dobri ovi sadašnji zaključci, odnosno odluka da se vrate, jer se vi na taj način igrate, zaista igrate sa najznačajnijom institucijom u Republici Srpskoj i koristite je za svoje dnevno političke interese“, kaže analitičar Velizar Antić.

Dodikovi planovi i ideje smjenjivale su se iz dana u dan, pa tako ono što je rekao prije šest mjeseci danas ne važi. Priča o prevazilaženju krize u BiH postala je važnija od vraćanja nadležnosti, koje su donedavno bile prioritet.

„Ovi zakoni su dosta protivrječni iz prostog razloga što na početku nam govore zapravo da nisu ispunjeni oni uslovi da bi se omogućio povratak predstavnika Republike Srpske u institucije države, da bi završna rečenica značila zapravo da do tog povratka dolazi. Predstavnici iz Republike Srpske su se vratili i vraćaju se u institucije, ali su zadržali, rekla bih, tu jednu vrstu tenzije u smislu da su pokušali dati ulogu entitetskim institucijama koje se pojavljuju kao nadređene nad institucijama nad institucijama države Bosne i Hercegovine, što naravno neće biti prihvaćeno ni u Sarajevu“, ističe Tanja Topić politički analitičar.

Nije rijetkost da političari pogaze riječ, ali kada se zarad dnevno političkih ciljeva u takve politike uvlači i najviši zakonodavni organ, to je već razlog za preispitivanje da li Narodnom skupštinom politika ili pojedinci mogu olako manipulisati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...