SUSJEDI NE OPRAŠTAJU: Ukoliko na cestu izađete s ovakvim automobilom i napravite ove greške platit ćete kaznu od 250 maraka…

Ima i izuzetaka, pa u zakonu piše da je za vrijeme vožnje u naselju vozač dužan tramvaju ili autobusu javnoga gradskog prijevoza putnika ili posebno obilježenom autobusu kojim se organizirano prevoze djeca, ako je to moguće učiniti bez ugrožavanja ili ometanja saobraćaja.

  • Auto

  • 04. Feb. 2022  04. Feb. 2022

  • 0

U hrvatskom Zakonu o sigurnosti saobraćaja na cestama jasno je propisano i uključivanje u saobraćaj. Pravila su jasna, a određene su i kazne.

Naime, u članku 45. Zakona navodi se da je vozač, koji se vozilom uključuje u saobraćaj na cesti ili drugoj saobraćajnoj površini (izlazak vozila iz garaže, dvorišta, parkirališta, stajališta, s površine na kojoj se ne obavlja saobraćaj vozila ili s drugih sličnih površina), dužan propustiti sva vozila i pješake koji se kreću cestom, odnosno saobraćajnom površinom na koju se uključuje.

Također, vozač koji se vozilom sa zemljane ceste, gradilišta i sličnih površina uključuje na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom obavezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato s točkova.

https://revijahak.hr/wp-content/uploads/2020/02/The-rocking-method.jpg

Ima i izuzetaka, pa u zakonu piše da je za vrijeme vožnje u naselju vozač dužan tramvaju ili autobusu javnoga gradskog prijevoza putnika ili posebno obilježenom autobusu kojim se organizirano prevoze djeca, ako je to moguće učiniti bez ugrožavanja ili ometanja saobraćaja (naglo kočenje, znatno usporenje i sl), omogućiti uključivanje u saobraćaj kad ta vozila izlaze sa stajališta ili ugibališta koje se nalazi izvan ceste, odnosno s proširenja saobraćajne trake koja služi za stajalište.
Ne pridržavate li se svega navedenog, a uhvate li vas, kazna je 1.000 kuna (250 KM, op. „SB“).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...