DENIS ZVIZDIĆ O SNSD-ovom PRIJEDLOGU VIŠE NEGO JASAN: "Pokušaj pretvaranja presuđenog genocida u ideju je nastavak negiranja"

Zvizdić dodaje kako je zločin genocida veoma jasno definisan u Krivičnom zakonu BiH i Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida“ te navodi kako u pravnom smislu ne postoji "ideja o genocidu".

  • Vijesti

  • 04. Feb. 2022  04. Feb. 2022

  • 5

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić komentarisao je Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida koji su poslanici SNSD-a uputili u proceduru u NSRS. Zvizdić ističe kako međunarodno pravo ne poznaje pojam „zloupotrebe genocida“.

"Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine, koju smo ratificirali, te Direktiva Vijeća EU iz 2008. godine i presude Haškog suda, svi govore samo o zločinu genocida i zabrani negiranja genocida, nema nigdje zabrane zloupotrebe pojma genocid", istaknuo je Denis Zvizdić.

Zvizdić dodaje kako je zločin genocida veoma jasno definisan u Krivičnom zakonu BiH i Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida“ te navodi kako u pravnom smislu ne postoji "ideja o genocidu".

"Pokušaj pretvaranja presuđenog genocida u „ideju o genocidu“ je nastavak negiranja genocida", kazao je Zvizdić

U prijedlogu zakona navedeno je da se njime uređuje zabrana zloupotrebe pojma genocida, na način da se zloupotreba pojma genocida propisuje kao novo krivično djelo, kao i krivična sankcija za navedeno djelo.  

Također se navodi da, „ko govori ili piše ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja o genocidu, omalovažavajući ili izlažući javnoj poruzi Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku ili Federaciju BiH i Brčko Distrikt BiH, kao i grupu osoba ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, a na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv BiH, RS-a, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH, kao i takve grupe osoba ili člana te grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...