OSKRNAVLJENO BOŠNJAČKO MEZARJE U VITEZU: Oštećeno više nišana...

Utvrđeno je otuđenje sedam slavina za vodu, oštećenje stuba rasvjete, uništenje ormarića za električne osigurače i krađa rasvjetne lampe.

  • Hronika

  • 04. Feb. 2022  04. Feb. 2022

  • 10

Prilikom posjete Šehidskom mezarju u Starom Vitezu nakon današnjeg džuma namaza, vjernici su ostali zatečeni posljedicama vandalskog napada.

Naime, uočena su znatna oštećenja na česmi, stubovima rasvjete i ormariću za osigurače.

Iz Organizacije porodica šehida, poginulih boraca i nestalih lica općine Vitez ističu da su nepoznati počinioci štetu načinili tokom proteklih nekoliko dana.

Utvrđeno je otuđenje sedam slavina za vodu, oštećenje stuba rasvjete, uništenje ormarića za električne osigurače i krađa rasvjetne lampe.

Zbog toga su, kako ističu iz Organizacije porodica šehida, poginulih boraca i nestalih lica općine Vitez, odlučili uputiti saopćenje, kako bi upoznali širu javnost sa ovim gnusnim činom koji se može smatrati svojevrsnim napadom na Bošnjake Viteza.

S tim u vezi, oštećenja i otuđenja su prijavili PS Vitez, u nadi da će počinioci krivičnog djela biti blagovremeno identifikovani i procesuirani, kako bi se razjasnili motivi bezobzirnog čina.

Ovakav napad na viteške šehide posebno boli zbog činjenice da je na taj grad izvršena bezočna i pravosnažno presuđena agresija HVO-a tokom 1993. godine te da su na veoma skučenom prostoru Starog Viteza hrabri pripadnici Armije RBiH odolijevali višestruko nadmoćnijem agresoru.

Svjedok toga jesu bijeli nišani u oštećenom mezarju, ali i presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u predmetima protiv Darija Kordića i Marija Čerkeza osuđenih na po 25 i 6 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Vitezu, ubistava, sistematskog zatvaranja u logore i torture nad zarobljenim civilima i vojnicima Armije RBiH.

alt

alt

alt

alt

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...